Belföld

Két százalék az októberi infláció az eurózónában

Az euróövezetben októberben átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,0 százalékkal haladták meg a tavaly októberit – jelentették az EU statisztikai hivatalában kedden végleges adatként. A korábbi előzetes becslés 2,1 százalékos tizenkét havi inflációt jelzett októberről.

A gazdasági kilábalás bizonytalanságára tekintettel az Európai Központi Bank (EKB) az e havi kamatértekezletén továbbra is változatlanul, a rekord alacsony szinten, 2 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.

Nem indokolt kamatemelést az infláció sem: a tizenkét havi fogyasztóiár-drágulás októberben, az előzetes becslés szerint, harmadik hónapja volt változatlanul 2,1 százalékos az euróövezet átlagában, a júliusi és a júniusi 1,9 százalék, a májusi 1,8 százalék, az áprilisi 2,1 százalék, a márciusi és a februári 2,4 százalék, a januári 2,1 százalék és a tavaly decemberi 2,3 százalék után.

Az EKB vezetőinek meggyőződésük, hogy a tizenkét havi infláció idén egész évben a 2 százalékos célszám körül, annak közelében marad, jövőre pedig 2 százalék alá csökken az euróövezetben. A végleges inflációs adat utólag is igazolta a kamat változatlanul hagyását.

Még kevésbé indokol kamatemelést decemberben a gazdaság helyzete: az első becslés szerint az euróövezeti országok gazdasági növekedése átlagosan mindössze 0,3 százalékra gyorsult a harmadik negyedben a második negyedévi 0,2 százalék és az első negyedévi 0,7 százalék után, rendre az egy évvel korábbihoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik