Belföld

Hollandiában már a múlté a vonalas

Gyorsan nő azoknak a holland háztartásoknak a száma, amelyek már csak mobiltelefont használnak. A holland távközlési cég, a KPN vezetői vészharangot kongatnak: míg egy évvel ezelőtt a nyolcmillió háztartás 4 százalékában nem volt vonalas készülék, most már a 8 százalék ez az arány és a trend tovább folytatódik.

Hollandiában 12 millió mobiltelefon-előfizetőt vagy –használót számlálnak, tehát a lakosság kétharmadának van maroktelefonja, annak ellenére, hogy a vezetékes telefonok közötti beszélgetés jóval olcsóbb.

A drága olcsóbb

Érdekes, hogy a mobil igazi térhódítását Hollandiában éppen a magas ár eredményezte, ugyanis mobilt hívni vezetékesről összehasonlíthatatlanul drágább, mint mobilról. Emiatt egyre több háztartásban úgy döntenek, hogy felmondják a vezetékes telefont, amelynek fenntartása – vagyis egyetlen hívás nélküli díja – havi 17,79 euró. A KPN emiatt joggal aggódik, hiszen bevételei csökkennek, ráadásul – noha neki is van mobil üzletága – a vezetékes telefont lemondók gyakran a konkurenciához fordulnak. Hasonló trend érzékelhető Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Ausztriában is.

A KPN cáfolta az alkalmazottak számának csökkentéséről szóló híreket, de elismerte, hogy az elbocsátások elkerülése komoly erőfeszítéseket igényel. A cég a ’90-es évek telekom-boomja után hosszú időn át pénzügyi nehézségekkel küszködött, az elmúlt 12 hónapban ezer munkahelyet szüntetett meg, s éppen mostanra, a múlt év végére sikerült ismét nyereséget produkálnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik