Belföld

Gyengébben teljesített a vártnál a brit fapados

A brit easyJet Plc. légibusz társaság éves adó előtti nyereségének várakozásokat meghaladó mértékű, 28 százalékos csökkenéséről számolt be.

A visszaesés oka az első félév viszonylag gyenge eredménye, a Go légitársaság felvásárlása és a géppark gyorsított amortizációja. Az éves adó előtti nyereség így 52 millió font-sterling lett, szemben az elemzők által várt átlagosan 55 millióval. Az értékesítési árbevétel 69 százalékkal 932 millió font-sterlingre emelkedett a szeptemberben végződött pénzügyi évben az előző évivel összevetve. A forgalom emelkedését részben a felvásárolt Go által hozott utasszám, részben pedig az utasszám általános növekedése idézte elő.


Az első pénzügyi félév szezonálisan gyenge az easyjet számára, mivel magában foglalja az őszi és a téli alacsonyabb forgalmú időszakot, valamint a gyakoribb és alaposabb repülőgép karbantartásokat. Az easyJet üzleti környezetének javulásáról számolt be és ezzel párhuzamosan 20 százalékkal növeli kapacitását. A járatok megtöltéséhez azonban az éles piaci verseny miatt csökkenteni kényszerült jegyárait az idén. Ez különösen az év első felére volt jellemző, amikor az iraki háború előkészületei terhelték aggodalommal az utazási piacot. Az easyJet jegyárai átlagosan 6,7 százalékkal csökkentek az idén.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik