Belföld

Elfogadták a postatörvényt

Az Országgyűlés 188 igen szavazattal, 156 nem ellenében elfogadta a postáról szóló törvényjavaslatot hétfőn. A januárban hatályba lépő új postatörvény egyik legfontosabb eleme a liberalizáció : ennek jegyében egyrészt a jövő évtől a Magyar Postának is európai uniós színvonalú szolgáltatásokat kell nyújtania, másrészt 2009. január 1-jéig fel kell készülnie a teljes postai piacnyitásra.

A januártól hatályba lépő új postatörvény egyik legfontosabb eleme a liberalizáció: ennek jegyében a jövő évtől a Magyar Postának is uniós színvonalú szolgáltatásokat kell nyújtania, 2009. január 1-jéig pedig fel kell készülnie a teljes postai piacnyitásra. A törvény ezen túlmenően több feltételnek is megfelel: az új jogszabállyal Magyarország teljesíti uniós jogharmonizációs kötelezettségét, szélesíti a postai szolgáltatások liberalizációját, korszerűsíti az árszabályozást, s a verseny érdekében kiterjeszti és javítja a piacra lépés lehetőségét.


A fogyasztók szempontjából fontos az is, hogy a törvény előtérbe helyezi szempontjaikat, s erősíti védelmüket. A postai szolgáltatások liberalizációja folyamatosan valósul meg: első lépésben a kizárólag az egyetemes szolgáltató által továbbítható küldemények súlyát a törvény a 350 grammos súlyhatárról 100 grammra szállítja le. Ebből következően 2004. január 1-jétől a Magyar Posta Rt.-nek csak a 100 gramm alatti küldemények továbbítására lesz monopóliuma, míg 2010-től már minden küldemény továbbítása liberalizált lesz. A törvényt előkészítő Informatikai és Hírközlési Minisztérium képviselői az országgyűlési bizottságok vitáiban hangsúlyozták: ez a törvény nem a Magyar Postáról, hanem a postai szolgáltatásokról szól, ezért nem a jelenlegi monopolszolgáltató védelme a cél, hanem a liberalizáció megvalósítása.


Az új törvény a szolgáltató és az igénybevevők érdekeinek védelmét együttesen valósítja meg például akkor, amikor előírja a postai szolgáltató helyek akadálymentessé tételét a fogyatékkal élők számára. Kimondja, hogy a személyes adatokkal való visszaélések megakadályozására alkalmas postai berendezések üzembe helyezését fokozatosan kell megvalósítani. A törvény előírja azt is, hogy az egyetemes szolgáltatónak a postai küldeményeket munkanaponként legalább egyszer be kell gyűjtenie és házhoz kell kézbesítenie az ország egész területén. A postai dolgozók önvédelmének kapcsán a törvény lehetővé teszi, hogy feladatuk ellátása során gázsprayt, riasztó fegyvert használjanak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik