Belföld

Egységes tarifa a magyar-horvát közös vasúti korridoron?

admin

2003. 11. 18. 17:40

Egységes tarifarendszert tervez a MÁV és a horvát vasút a páneurópai V-ös korridorra - közölte Mándoki Zoltán, a MÁV vezérigazgatója és Marijan Drempetic, a Horvát Vasút (HZ) vezérigazgatója keddi zágrábi tárgyalásai alapján a MÁV.

A vasúttársaság közleménye szerint a két vezérigazgató a magyar és a horvát vasúttársaság kapcsolatairól, az árufuvarozási eredményekről és a személyszállítási tapasztalatokról, tervekről egyeztetett a horvát fővárosban.

A közlemény hangsúlyozza: a két vasúttársaság tevékenysége a versenyképesség növelésére irányul. A horvát vasút beszámolója szerint a vasúti pálya liberalizációja nagy kihívást jelent a társaság számára, ezért a horvát kormány támogatja a páneurópai vasúti korridorok felújítását, valamint az árufuvarozás és a személyszállítás modernizálását, mindenekelőtt a kocsipark korszerűsítésével.

Mándoki Zoltán vezérigazgató tájékoztatójában beszámolt a MÁV átalakítási folyamatáról és az idei év munkájáról. Kiemelte, hogy a horvát irány nagyon fontos a MÁV számára, ezért is nyitottak új Mávtranssped-képviseletet Rijekában. A két vasút közös célja az észak-déli árufuvarozási tengely, vagyis az Észak-Európát Dél-Európával összekötő vasúti árufuvarozási útvonalak versenyképességének növelése, illetve ezen keresztül a forgalom fellendítése.

A horvát fél kezdeményezte a két országot érintő V. számú vasúti közlekedési folyosó esetében egységes árufuvarozási tarifarendszer kialakítását. Elképzelésük szerint erre épülve akár közös céget is létrehozhat a két vasúttársaság. A kérdésről további egyeztetések szükségesek az árufuvarozási vezetők szintjén.

A MÁV közleménye kiemeli: a vasúti személyszállítás versenyképességét feltétlenül erősíteni kell, különös tekintettel arra, hogy Horvátországban átadták a határ és Zágráb között az új autópályát. A felek egyetértettek abban, hogy a vasút térvesztését csak korszerű szolgáltatásokkal, jó minőségű kocsiparkkal, és a menetidő csökkentésével lehet elkerülni. Ennek érdekében vizsgálják a járművek átcsoportosításának lehetőségét is.

Az adriai turista-forgalom növelése érdekében igény szerint jövő nyáron is közlekednek a horvát tengerpart felé turista-különvonatok, és a MÁV támogatja chartervonatok indítását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.