Belföld

Cserépgyár épül Lentiben 17 millió euróból

A németországi Creaton AG első külföldi beruházásaként, 17 millió eurós költséggel Közép-Európa legkorszerűbb cserépgyárát építik meg Lenti határában. Nógrádi László Lenti polgármestere és Rüdiger Grau, a Creaton AG műszaki igazgatója a keddi tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón elmondta: a hódfarkú cserepeket gyártó cég új üzemének építése a tervek szerint 2004 tavaszán kezdődik.

A 2005 elejétől már termelő, kezdetben évi 20 millió darab tetőcserepet kibocsátó és 50-80 embert foglalkoztató gyár Magyarország legjobb minőségű agyagvagyonára települ.

A cég vezetői szerint Közép-Európa legkorszerűbb, csúcstechnológiájú üzeméből a várhatóan “Lenti Cserép” márkanéven kikerülő termékkel jelentősen növelik magyarországi, de az osztrák, szlovén és horvát piaci részesedésüket is.

Németország vezető és tíz gyárral rendelkező tégla- és cserépipari társasága a 17 millió eurós lenti beruházás révén először jelent meg külföldön. Ebben a kiváló agyagminőség mellett a város stratégiai fekvése és kedvező ajánlatai is közrejátszott. Rüdiger Grau tájékoztatása szerint a Creaton AG gyárainak 750 dolgozója évente 120 millió darab tetőcserepet állít elő.

A társaság termelési-piaci dinamizmusát jelzi, hogy a 2003-as első félévi árbevétele 57,5 millió euró volt, közel 11,5 millióval több, mint a tavalyi hasonló időszakban – tájékozatott a műszaki igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik