Belföld

Blair kitart az euró mellett

Tony Blair szerint Nagy-Britanniának meg kell őriznie a lehetőséget, hogy csatlakozzon az eurózónához, s kizárólag azt kell mérlegelni, hogy a közös pénz bevezetése erősíti-e vagy csökkenti a brit gazdaság stabilitását.

A miniszterelnök a Brit Ipari Konföderáció konferenciáján azt mondta: “Egyetlen lehetőséget sem szabad elvetni, terveket kell szőni az eurózónához tartozásra, és akkor szükséges dönteni, amikor azt a nemzet gazdasági érdeke megkívánja. Ha a közös valutát visszautasítjuk, az senkinek sem tesz jót, és szükségtelenül korlátozza lehetőségeinket” – mondta a brit kormányfő.

Nagy-Britannia Svédországgal és Dániával együtt 1999-ben – a többi 12 tagországtól eltérően – nemzeti valutájának megtartása mellett döntött.

Bármikor újra vizsgálható

Tudvalévő, hogy a brit miniszterelnök az euró elkötelezett híve, újabban azonban nemcsak a közös pénz mellett érvel, hanem beszédeiben a kontinenssel, vagyis Európával való szorosabb együttműködés nélkülözhetetlenségét is hangsúlyozza. Újra és újra felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy az EU “szövetségesének” lenni életbevágóan fontos: “ha Európa-ellenesek vagyunk, akkor gazdaságellenesek is vagyunk” – mutat rá Blair.

Nagy-Britannia idén júniusban határozott úgy, hogy az ország gazdasága még nem áll készen az euró bevezetésére, de az akkori döntés a közös valuta hatását vizsgáló újabb gazdasági tesztek lehetőségét nem zárta ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik