Belföld

Beiktatták Schwarzeneggert

Arnold Schwarzenegger, a leggazdagabb és legnépesebb amerikai szövetségi állam, Kalifornia hat héttel ezelőtt megválasztott új kormányzója hétfőn letette a hivatali esküt. Az ilyenkor szokásos gála azonban – tekintettel a szűkös kaliforniai büdzsére – elmaradt.

Az állam fővárosában, Sacramentóban tartott beiktatási ceremónián mintegy 7500 meghívott vendég vett rész, 650 újságíró és több tucat TV-stáb kísérte figyelemmel az eseményt a világ minden tájáról Ausztriától Japánig. Kaliforniai kormányzó beiktatását még soha nem övezte ekkora nemzetközi figyelem, noha nem Schwarzenegger az első bevándorló és nem is az első színész ezen a poszton.

Schwarzenegger a kaliforniai legfelsőbb bíróság elnöke előtt tette le az esküt, s felesége – a Kennedy-család sarja – Maria Shriver tartotta oda neki a bibliát, egy XVI. századból való francia kiadást.

Az eskütétel után beszédében hangsúlyozta, hogy az október 7-i választáson az emberek nemet mondtak a megszokott politikára, amely oda vezetett, hogy Kalifornia halmozta fel az amerikai szövetségi államok közül a legnagyobb deficitet, és a legrosszabb hitelminősítést kapta.

Az 56 éves, színészből lett újsütetű politikus lemondott a hollywoodi csillogásról, tekintettel az állam súlyos pénzügyi nehézségeire, így elmaradt az ilyenkor szokásos esti gála.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik