Belföld

Bővítenék a cseh atomerőművet

Két új atomreaktor építése kezdődik meg 2009-ben a dél-csehországi Temelíni Atomerőműben. A konkrét tervet a jövő év második felében terjeszti az ipari és a kereskedelmi minisztérium a cseh kormány elé, amelynek jogkörébe a döntés tartozik - írja legújabb, e heti számában a Tyden című politikai hetilap.

“Az engedélyezés folyamata nagyjából hat-hét évet vesz igénybe. Ez azt jelenti, hogy 2009 körül megindulhat az építkezés” – mondta a lapnak Martin Pecina, az ipari és kereskedelmi miniszter helyettese. Pecina tagja a cseh villamosművek (CEZ) igazgatótanácsának is; közvetlenül a CEZ a Temelíni Atomerőmű tulajdonosa. Temelínben jelenleg két, egyenként 1000 megawatt kapacitású reaktor működik. A környezetvédelmi minisztérium azonban ellenzi a tervet.


“Nem számolunk új atomerőművek építésével Csehország területén, csupán a meglévők működtetésével” – mondta a hetilapnak Karolína Sulová, a környezetvédelmi tárca szóvivője. “Vagy lesz új atomerőmű-kapacitás, vagy pedig tizenöt év múlva nem fogunk világítani” – reagált a környezetvédő álláspontra Pecina. Milan Urban ipari és kereskedelmi miniszter az újság szerint “leporolta” az eredeti szovjet terveket, amelyek szerint Temelínben eleve is négy reaktort kellett volna építeni.


Az 1989-es rendszerváltás után a cseh kormányok módosították ezeket a terveket, és jelenleg csak két atomreaktor működik. Prágai sajtójelentések szerint azonban cseh szakmai körökben a kérdés – tehát Temelín bővítése, az eredeti elképzelések megvalósítása, illetve az atomenergia felhasználása – továbbra is éles viták tárgya. Az atomenergia szélesebb felhasználását támogatók köre aránylag nagy és befolyásos. A Temelíni Atomerőmű befejezése, illetve üzembe helyezése ellen éveken keresztül élesen tiltakoztak az osztrák, a bajor és a cseh környezetvédők. A cseh lakosság nagy többsége viszont nem tartja veszélyesnek Temelínt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik