Belföld

Többen kaphatnak külföldi ösztöndíjat

Uniós csatlakozásunk után az ösztöndíjak elbírálási rendje és egyénenként megszerezhető összege nem változik, de többen jutnak majd ilyen lehetőséghez, mint eddig - olvasható a Magyar Hírlapban. Várhatóan kétszer annyian vehetnek részt jövőre külföldi szakmai gyakorlatokon, mint az idén. A programtól függően 60-130 ezer forintnyi eurót kapnak havonta a pályázatok nyertesei.

Az uniós csatlakozás után az ösztöndíjak odaítélésének rendje nem fog változni, az adminisztrációs változások többsége csak az ösztöndíjak elbírálóit érinti majd – mondta Kardos Anita, a Tempus Közalapítvány PR-csoportvezetője. Most az ösztöndíjak keretszámait többségében államközi egyezmények határozzák meg, a későbbiekben a fogadó ország által felajánlott lehetőségekért a különböző országok pályázói egyszerre versenyezhetnek. Így nem marad kihasználatlanul egy lehetőség sem. A megpályázható összegek nem emelkednek, de többen utazhatnak majd külföldre, mint eddig.


Tavaly 994-en vettek részt a Tempus szervezésében külföldi szakmai gyakorlaton vagy szakmai úton. Előzetes információink szerint jövőre ez a szám megduplázódhat, és az országok köre is bővül, amelyek közül a kiutazók választhatnak – tette hozzá Kardos Anita.

Magyarországon több intézmény és bizottság is foglalkozik ösztöndíjakkal. Közülük az egyik legjelentősebb a Magyar Ösztöndíjbizottság (MÖB), mely több mint kétezer embert juttatott hosszabb-rövidebb külföldi tanulmányi lehetőséghez a múlt évben. Legtöbben – 1260-an – a bölcsészettudomány szakterületéről nyertek ösztöndíjat, műszaki tudományterületről csupán ötvenegyen kaptak lehetőséget.

Legtöbben Németországba és Franciaországba utaztak, de voltak, akik Indiában, Kínában, Jemenben vagy Kuvaitban töltötték idejüket. A MÖB helyettes vezetője szerint csatlakozásunk után az ösztöndíjasokat ugyanazok a jogok illetik majd meg, mint minden uniós polgárt. Bielcsik Petra közölte: ha valami alanyi jogon jár az oktatás területén, abban az ott ösztöndíjjal tanuló magyarok is részesülnek. Ez annyiban érinti az ösztöndíjrendszert, hogy újra át kell gondolni, hová kell leginkább a segítséget irányítani.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik