Belföld

Szaúd-Arábia többmilliárdos földgázüzletet kötött

A szaúdi olajügyi miniszter többmilliárd dolláros ügyletről írt alá megállapodást a Royal Dutch/Shell és a Total vezette konzorciummal földgázkutatásról és termelésről a királyság déli területén. A miniszter becslése szerint csak a kutatás önmagában 2 milliárd dollár befektetést igényel.

A szaúdi olajügyi minisztérium a szombaton aláírt ügylettel kapcsolatos közvetlen befektetést 4 milliárd dollárra, a közvetettet 1,5 milliárd dollárra becsülte, hozzátéve: a végleges összeg a kitermelés hatékonyágától függ. Szaúd-Arábia most először írt alá olyan megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy nemzetközi cégek fektessenek be a királyság gázszektorába. A megállapodást kedden hagyta jóvá a Fahd király vezette minisztertanács; a Shett-Total-Aramco által létrehozandó cég 25 évre kapott koncessziót arra, hogy az ország déli területén, mintegy 210 ezer négyzetkilométeren földgázkutatást és termelést folytasson.


Az új vállalatban a Shellnek 40 százalékos a részesedése, a Total és a szaúdi nemzeti olajtársaság, az Aramco hányada egyaránt 30 százalék. Szaúd-Arábiának, amely a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkezik, bizonyítottak 6,6 ezer milliárd köbméter gázkészlete is van. Jelenlegi gáztermelését közel a duplájára akarja növelni 2010-ig a királyság.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik