Belföld

Robbannak a Nokia hamis akkujai

Több súlyos incidens után, ahol hamis akkumulátorok miatt robbantak fel a Nokia mobiltelefonjai, a finn cég bejelentette, hogy „agresszív, regionális intézkedésekkel" harcot inít a hamisítók ellen.

Októberben három esetben fordult elő, hogy a felrobbanó telefon megsebesítette a felhasználót – kettő Hollandiában és egy Vietnamban – , ugyanis az akkukat a Nokia felhatalmazásával nem rendelkező beszállítók gyártották. E hónap elején egy thaiföldi felhasználó sérült meg ugyanígy, ő azonban beismerte, hogy az olcsó akkut egy diszkont üzletben vásárolta. A Nokia harca a hamis akkuk fogalmazása ellen nem új keletű. Év eleje óta több mint 5 millió hamis akkut foglaltak le, és semmisítettek meg világszerte.


A probléma azért különösen súlyos, mert a hamis elemek gyakran megtévesztik a fogyasztóvédő csoportokat is, így pl. a belga Test-Ankoop múlt szerdai jelentése a Nokia akkuiról állította, hogy megbízhatatlanok és veszélyesek, és csak a Nokia határozott követelésére ment bele, hogy a finnek által szállított garantáltan valódi akkukkal is megismétlik a vizsgálatot. A Nokia fel kíván lépni „e nagyon kifinomult ellenséggel” szemben, de részleteket nem árult el, mert nem kívánja figyelmeztetni a hamisítókat. Viszont a webhelyére kitenni készül olyan információkat, amelyek segítenek a felhasználónak megkülönböztetni a tanúsított Nokia terméket a hamisítványtól.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik