Belföld

A magyar lakosság 1 százaléka vagyonos

Magyarországon jelenleg mintegy 15 ezer magánszemély tekinthető elég vagyonosnak ahhoz, hogy a privát banki ügyfélkörbe tartozzon. Nyugat-Európában a lakosság jóval nagyobb része számít gazdagnak, mint hazánkban.

Magyarországon a lakosság kevesebb mint egy, míg Németországban majdnem 8, Franciaországban pedig körülbelül 10 százaléka számít a bankok szemében gazdagnak. A hazai piacon privát banki szolgáltatást nyújtó pénzintézetek 30-50 millió forintos likvid vagyon felett tekintenek valakit gazdagnak, míg Nyugat-Európában ennél magasabb, 300 ezer eurós határral számolnak. A Datamonitor számításai szerint az EU hat legnagyobb gazdaságában jelenleg 2,6 millióan tartoznak ebbe a körbe.

Az elmúlt öt évben évente átlagosan 8 százalékkal, 2,6 millióra nőtt a gazdag magánszemélyek száma Európában – számítja a Datamonitor, amely szerint a következő években is közel ilyen ütemű bővülés várható. A piacelemző cég elsősorban a privát banki szolgáltatások célcsoportját igyekszik meghatározni rendszeresen kiadott elemzésével, amelyben 300 ezer eurónyi (nagyjából 77 millió forint) likvid vagyonhoz köti a „magas nettó értékű személyek” (High Networth Individuals, HNWI) körébe való bekerülést. A vizsgálatba bevont országok között a kontinens hat legnagyobb gazdasága – Német-, Francia-, Olasz- és Spanyolország, Nagy-Britannia és az egységesen kezelt skandináv térség – szerepel, a likvid vagyon kategóriájába pedig a készpénz, a betétek, a forgalomképes részvények, a kötvények, továbbá a befektetési alapi befektetések tartoznak.

A tavaly év végén regisztrált mintegy 2,6 millió gazdag európai 70 százaléka a három legnagyobb EU-tagországban él. Ezen belül is Németország a csúcstartó: itt 648 ezer magánszemély rendelkezik legalább 300 ezer eurónyi befektethető vagyonnal. Franciaországban 586, Nagy-Britanniában 571 ezer potenciális privát banki ügyfelet tartanak számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik