Belföld

EKB: túlzottak az euróövezeti inflációs várakozások

Az Európai Központi Bank (EKB) fő közgazdásza, Ottmar Issing szerint a pénz- és tőkepiacokon eltúlzottak az inflációs várakozások.

Az EKB maga egyelőre nem tart gyorsuló inflációtól, de Issing megjegyzése az első utalás arra, hogy az EKB később kénytelen lehet figyelembe venni a várakozásokat kamatpolitikájában – írta a Reuters hírügynökség, Issingnek a svájci Tages-Anzeigerben hétfőn megjelent nyilatkozatát idézve. Issing megnyugtató kijelentést is tett. Az euróövezeti tűréshatárt túllépő német és francia államháztartási deficit körül kialakult helyzetet “kritikusnak” nevezte, de kijelentette: messze jár a valóságtól minden olyan elképzelés, hogy azonnal reagálunk a vita kimenetelére.


Az euróövezeti költségvetési politikák csak egy tényezőt jelentenek az EKB kamatpolitikáját meghatározó sok tényező közül. Franciaország már egyéves haladékot kapott az Európai Bizottságtól arra, hogy államháztartási hiányát a GDP 3 százaléka alá csökkentse. A német kormány is közölte, hogy jövőre harmadszor is túllépik a tűréshatárt.


Az EU pénzügyminiszterei később tárgyalnak erről. Issing azt is mondta, hogy szaporodnak a fellendülés jelei az euróövezetben. Az elemzők csak a jövő évben várnak kamatemelést. Az EKB a legutóbbi, november eleji értekezletén változatlanul, 2,00 százalékos rekordmélységben hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik