Belföld

4300 forintért forogtak az FHB-részvények

A vélelmezett ársáv közepénél némileg magasabb, 4300 forintos áron értékesíti az ÁPV Rt. a 6,6 milliárd forintos jegyzett tőkéjű FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. ezer forintos névértékű részvényeit – derül ki az ÁPV, az FHB és a vezető forgalmazó Concorde Értékpapír Rt. által hétfőn közzétett adatokból.

Az ár a nyilvános forgalomba hozatalra, a nyilvános és zártkörű értékesítésre valamint a „B” sorozatú szavazatelsőbbségi részvények értékesítésére egyaránt vonatkozik. A lakossági befektetők az árból a megengedett mennyiségig 300 forint engedményt kapnak. Mint ismert, a vagyonkezelő 4900 forintos maximumárat határozott meg, az ársáv alsó széle pedig piaci hírek szerint 3500 forint volt. A maximumárba a jövőbeni növekedés egy részét is belekalkulálták. A zártkörű értékesítési árat az intézményi befektetők ajánlatai alapján, könyvépítéses módszerrel határozták meg úgy, hogy kielégítetlen kereslet maradjon (a piacon szokásos mérték 20-25 százalék) annak érdekében, hogy a tőzsdei bevezetés után likvid maradjon a papír.


Az FHB részvényeinek értékesítése talán minden eddigi tőzsdei tranzakciónál nagyobb kisbefektetői érdeklődést váltott ki: bár a nyilvános értékesítésre szánt 350 ezer darabos alapcsomagot a zártkörű értékesítés terhére a maximális 550 ezer darabbal megnövelték – a nyilvános értékesítés keretében tehát összesen 900 ezer darab részvényt értékesítettek –, piaci hírek szerint a magánbefektetők keresletének így is csak mintegy 50 százalékát elégítették ki. A zártkörű értékesítés keretében az allokációt követően 1 324 899 darab részvényt értékesítettek. A felajánlott 800 ezer darab, „B” sorozatú szavazatelsőbbségi részvényből a társaság stratégiailag kiemelkedő partnerei 588 570 darabot, a csomag kevesebb, mint háromnegyedét jegyezték le.


Ez azonban elegendő ahhoz, hogy a szakmai partnerek érvényesítsék akaratukat, ugyanis a jóváhagyásukat igénylő döntésekhez csupán a részvényosztály egyszerű többsége szükséges. A társaság munkavállalói a számukra felkínált 275 ezer darab törzsrészvényt teljes mértékben lejegyezték. A társaság a nyilvános és zártkörű értékesítéssel egyidejűleg egy darab új részvényt is kibocsátott – erre a társaság papírjainak tőzsdei bevezetése miatt volt szükség -, amit az FHB egyik tulajdonosa, a MEHIB Rt. jegyzett le.


 

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.