Belföld

Robbanás Bagdadban, támadás Kirkukban, újabb Szaddám-üzenet

Nagy erejű robbanás történt vasárnap este Bagdadban az amerikai vezetésű iraki kormányzat főhadiszállásától nem messze. Szaddám Huszein volt iraki elnök az ellenállás fokozására szólította fel a lakosságot egy neki tulajdonított hangkazettán.

A bagdadi robbanásban a helyszínen tartózkodó amerikai katonák szerint nem sebesült meg senki és nem keletkeztek jelentősebb károk sem. A detonáció pontos okának tisztázása folyamatban van – idézte a Reuters a katonai forrásokat.

Szaddám Huszein egy neki tulajdonított hangkazettán az ellenállás fokozására szólította fel az irakiakat. Az AP megfogalmazása szerint a hang, amely hasonlított az eltávolított elnökéhez, a dzsihád, a szent háború folytatására, az ellenállás fokozására szólította fel a lakosságot. Mint fogalmazott, ez az egyetlen lehetséges módja annak, hogy az Irakot igazságtalanul megszálló erők távozzanak.

A hang tulajdonosa szerint az amerikaiak és szövetségeseik alábecsülték azokat a nehézségeket, amelyekkel szembe kell nézniük ebben az országban. Szaddám hangja egyúttal elítélte azokat az irakiakat, akik együttműködnek a koalíciós erőkkel.

Támadás érte vasárnap este az észak-iraki Kirkuk alpolgármesterét, aki megsebesült. Erről maga a város vezető tisztségviselője számolt be az AFP francia hírügynökségnek megjegyezve, hogy sofőrje is súlyosan megsérült a támadásban, amelyet négy ismeretlen hajtott végre Kirkuk belvárosában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik