Belföld

Megkezdődött a szerb elnökválasztás

Szerbia polgárai vasárnap harmadszor rugaszkodnak neki alig egy év leforgása alatt, hogy megválasszák a köztársaság elnökét. A szavazóhelyiségek reggel hét órától este nyolc óráig tartanak nyitva, s várhatóan már az urnák zárása után nem sokkal tudni lehet majd, hogy érvényes-e a szavazás. A választás első fordulójának érvényességéhez a szavazópolgárok legalább ötven százalékának plusz egy főnek kell leadnia voksát.

Az előző két, tavaly szeptemberben-októberben, illetve decemberben tartott elnökválasztás az alacsony részvétel miatt eredménytelen volt. A legtöbb felmérés most is azt jósolta, hogy 200-400 ezer szavazat – 3-6 százalék – fog hiányozni a sikerhez.

Ha viszont érvényes lesz a választás, valószínűleg Dragoljub Micunovic, a kormányzó pártszövetség jelöltje fölénnyel legyőzi a második legesélyesebbnek tekintett jelöltet, Tomislav Nikolicot, aki a Szerb Radikális Párt színeit képviseli. A többi négy jelölt támogatottsága elhanyagolható Micunovicéhoz és Nikolicéhoz képest.

Újabb balsiker esetén a maga nemében példátlan közjogi helyzet áll elő: Szerbiának nem lesz sem elnöke, sem parlamentje. Natasa Micic, a köztársasági elnöki teendőket ellátó parlamenti elnök ugyanis csütörtökön feloszlatta a törvényhozást és előre hozott parlamenti választást írt ki december 28-ra. Szerbiának az év eleje óta nincs “rendes” elnöke, amikor is lejárt a háborús bűncselekményekkel vádolt Milan Milutinovic mandátuma.

Szerbia közel 6,5 millió polgára mintegy 8600 szavazóhelyiségben adhatja le voksát. Ezen belül Koszovóban mintegy 250 szavazóhelyiségben lesz szavazás, javarészt a többségében szerbek lakta településeken. A koszovói választói névjegyzékben közel 96 ezer név szerepel.

A szavazást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű szervezet szakértői kísérik figyelemmel. A második fordulóban – amennyiben szükség lesz rá – nem lesz alsó határa a részvételi aránynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik