Belföld

Holló-Lomnici-Kaltenbach találkozót tartanak

admin

2003. 11. 16. 10:25

Lomnici Zoltán főbíró és Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman várhatóan napokon belül találkozik Holló András alkotmánybírósági elnök közvetítésével - tudta meg az MTI.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke és a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa megerősítette az információt az MTI-nek, Holló András annyit mondott: nem kizárt, hogy létre fog jönni ez a találkozó.

Lomnici Zoltán az MTI-nek azt hangsúlyozta: a hatalmi ágak és alkotmányos tényezők egymás hatáskörét kötelesek tiszteletben tartani, ugyanakkor az Alkotmány értelmében szükségszerűen együttműködnek. “A tervezett találkozón lehetőség nyílik arra, hogy a szegedi eset kapcsán felmerült hatásköri kérdéseket egyértelműen tisztázzuk a kisebbségi ombudsmannal” – tette hozzá a főbíró.

Kérdésre válaszolva a megbeszélésről Lomnici Zoltán annyit mondott: “tárgyalunk majd az emberi jogok terén kialakítható együttműködésről”. A főbíró rámutatott: fontos, hogy az EU-tagság küszöbén a bíróságok különös érzékenységet tanúsítsanak az emberi jogok iránt.

A Szegedi Városi Bíróság a közelmúltban egy ítéletének indoklásában azt fejtegette, hogy átlagosnál primitívebb személyisége miatt egy 15 hónapig emberölés vádjával előzetes letartóztatásban lévő majd felmentett roma testvérpár a kereseti kérelmében foglaltnál kisebb kártérítésre jogosult.

Kaltenbach Jenő az MTI-nek elmondta: a tervezett találkozó célja, hogy a szakmai kérdéseket a sajtóban történő üzengetés helyett nyugodt körülmények között beszélhessék meg, illetve hogy “a szegedi ügy kapcsán felvetődött esetek ne ismétlődhessenek meg”. Álláspontom szerint nem hatásköri vitáról van szó, inkább arról, hogy a különböző alkotmányos intézmények azonos területeken egységes szemlélettel és hatékonyabb együttműködéssel végezzék tevékenységüket – tette hozzá. Természetesen konkrét bírósági ügyről nem kívánok bírálatot mondani, de mindig is véleményt fogok nyilvánítani mindazokban a kisebbségi, emberi jogi témákban, amelyek felelősségi körömbe tartoznak – szögezte le a kisebbségi ombudsman.

Megjegyezte: a világon mindenütt folyamatos a bírák képzése. “A jogi diploma megszerzése után is történnek olyan események, amelyekre fel kell készülni, amelyek nyomán fokozott figyelemmel kell fordulniuk a szakembereknek a társadalom bizonyos jelenségei felé” – mutatott rá Kaltenbach Jenő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.