Belföld

Virágzó orosz-magyar kapcsolatok

Bő 42 százalékkal, azaz 136 millió dollárral nőtt a hazai cégek oroszországi kivitele az év első kilenc hónapjában, főként a gép- és a feldolgozott termék gyártás jeleskedett - olvasható a Világgazdaságban. Mind több hazai cég indít oroszországi együttműködést, gyártást. Az ITDH Jekatyerinburgban nyit „előretolt helyőrséget" számukra.

Immár hátszéllel dolgozhatnak a magyar vállalatok az orosz piacon – sommázta a magyar–orosz gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejleményeit Major István a Világgazdaságnak. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára szerint az, hogy az első kilenc hónapban az Oroszországba irányuló magyar kivitel 43,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, annak is köszönhető, hogy az orosz kormányzatnak még van ráhatása a magánszféra piaci döntéseire.

A magyar vállalatok szintjén is határozott változást tapasztal a kereskedelemfejlesztéssel, befektetésösztönzéssel foglalkozó ITDH Oroszország-szakértője. Reppa Gábor szerint a változás egyik eleme a növekvő érdeklődés, illetve a minőség felé fordulás. Hosszú távon is terveznek: cégalapítást, vegyesvállalat létesítését, tőkeberuházást fontolgatnak. Ismert, hogy a Globus Rt. mélyhűtött terméket csomagoló gyárat tervez építeni. Az Agroinvest Rt. jekatyerinburgi tartósítóüzem, illetve egy sztavropoli ásványvíz-palackozó telepítéséről tárgyal, de a Mari köztársaságban is vannak tervei – tudtuk meg Fekete Balázs vezérigazgató-helyettestől. Az Urálon túli piaci lehetőségek kihasználását segítendő az ITDH Jekatyerinburgban nyit majd irodát, amelyet Reppa Gábor fog vezetni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik