Belföld

Veszteglő vonatok a határon

Az osztrák vasutassztrájk miatt a nemzetközi vonatok továbbra is csak a határállomásig közlekednek - közölte a MÁV Rt. pénteken. A korlátozás a Magyarországról induló és ide érkező valamennyi nemzetközi vonatot érinti.

A Halászbástya InterCity (IC) Graz-Budapest-Graz közötti járatai csak Szentgotthárdtól indulnak, illetve a magyar határállomásig közlekednek. A Szombathely-Graz közötti személyvonatok Szombathely-Szentgotthárd között, az EUREGIO vonatok Győr-Hegyeshalom-Győr között járnak. A Budapest-Bécs közötti nemzetközi vonatok (Dacia expressz, Liszt Ferenc EuroCity (EC), Bartók Béla EC, Avala IC, Wiener-Walzer, Lehár Ferenc EC, Kálmán Imre) csak Hegyeshalomig közlekednek, s onnan visszafordulnak.


Így az osztrák vasúthálózatról továbbra sem érkezik egyetlen egy vonat sem Magyarországra. A GySEV tájékoztatása szerint az EUREGIO vonatok Sopron-Szombathely között szállítanak utasokat, míg a személyvonatok Ebenfurth felé nem közlekednek a teljes útvonalon, csak a magyar vonalszakaszon járnak. A Magyarországon megváltott vasúti menetjegyek árát a MÁV – kezelési költség levonása nélkül – visszatéríti. A MÁV azt javasolja, hogy a sztrájk ideje alatt az utazók ne induljanak vonattal Ausztriába, illetve azokba az országokba sem, ahová az osztrák vasútvonalakon keresztül vezet a vonatút. A munkabeszüntetés kedden éjfélkor kezdődött, és meghatározatlan ideig tart.


Az osztrák vasutasok az ÖBB tervezett, nagy létszámleépítéssel járó átalakítása ellen tiltakoznak országos akciójukkal. Vizsy Ferenc, a MÁV személyszállítási üzletág vezetője csütörtökön elmondta, hogy az osztrák vasutasok általános sztrájkja naponta becslések szerint 5,5 millió forint bevételkiesést jelent a MÁV személyszállítási üzletágának. Az osztrák vasutasok sztrájkja 17 személyszállító vonatot érint a MÁV-nál, melyből négy nemzetközi, a többi pedig határon át menő regionális vonat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik