Belföld

Tovább tisztítja portfólióját a Mol

A Mol Rt. eladja a West Energy Industry Ltd.-nek a portfóliójába tartozó Mol-Kárpátalja Kft.-ben meglévő 99,5 százalékos részesedését - közölte az olajtársaság a BÉT honlapján csütörtökön.

A közlemény szerint a kft-ben meglévő részesedésének eladására a Mol portfólió-tisztítási stratégiájának újabb lépéseként kerül sor, a vonatkozó szerződést csütörtökön írták alá. A Mol ugyancsak értékesíti a társasággal szemben fennálló követelésállományát a West Energy Industry-nak. A részesedés és a követelés együttes vételára 266 millió forint. A tranzakció a Mol Rt. eredményére nem gyakorol jelentős hatást, a tranzakció zárására a vételár kifizetését követően kerül sor.


A Mol a portfólió-tisztítás keretében az utóbbi időben több társaságban meglévő részesedését értékesítette. A Mol Rt. októberben 2,1 milliárd forintért eladta a Mol-Chem Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben meglévő 100 százalékos tulajdoni részesedését az MCM Menedzser Kft. részére. Májusban az olajtársaság értékesítette a Kiskungáz Rt.-ben meglévő 52,65 százalékos tulajdoni részesedését a Resonator Vállalkozási és Kereskedelmi Kft-nek. A vételár nem ismert. Márciusban 3 milliárd forintért értékesítette a Rotary Fúrási Rt.-t a Rotary 2003 Befektetési és Tanácsadó Kft.-nek. Februárban 175 millió forintért eladta a földgáz-kiskereskedelmi portfoliójába tartozó Gerecsegáz Rt.-ben meglévő 50,11 százalékos részesedését a Turulgáz Rt.-nek.


A Mol divesztíciós stratégiája keretében január 31-én értékesítette a Zsámbékgáz Rt.-ben meglévő 96,27 százalékos, a Mol-GÁZ Kft.-ben lévő 89,30 százalékos, valamint a Turulgáz Rt.-ben meglévő 58,42 százalékos tulajdoni részesedését a Tigáz Rt. részére. A Mol akkori tájékoztatása szerint a három részesedés együttes könyvszerinti értéke 2002. december 31-én 8,48 milliárd forint volt. A vételár 20,6 milliárd forint, ami a Mol-GÁZ Kft. leányvállalati kölcsöneinek átvállalását és azonnali megfizetését, valamint külső kötelezettségeihez kapcsolódó anyavállalati garanciáinak átvállalását is magában foglalta.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik