Belföld

Szerdán Budapestre látogat a német kancellár

Kovács László magyar külügyminiszter megerősítette, hogy Gerhard Schröder német kancellár november 19-én munkalátogatásra Budapestre jön, jövőre pedig hivatalos látogatásra is sort kerítenek.

A német fővárosba munkalátogatásra érkezett Kovács László. A magyar diplomácia vezetője találkozott német kollégájával, Joschka Fischerrel és a találkozó után elmondta, nincs kibékíthetetlen ellentét Németország és Magyarország között az európai alkotmány kérdésében, bár kétségkívül vannak különböző nézőpontok. Fischer a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón közölte: remélhetőleg nagyon jó kompromisszum születik az alkotmányozási folyamat végén.

A magyar külügyminiszter nem tartja megoldhatatlannak az európai biztosok száma körül dúló vitákat. (Németország a működőképesség mellett érvelve szeretne megmaradni a jelenlegi 15 biztos mellett, miközben az unió 25 tagúra bővül.) Elképzelhető, hogy lényegében a mostani modell marad érvényben 2009-ig, a 2004-est követő európai parlamenti választásokig, azaz: minden ország rendelkezne legalább egy biztossal, s majd csak 2009 környékén kezdenék törni a fejüket új modellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik