Belföld

PKN Orlen-ajánlat az Unipetrol-privatizációra

A PKN Orlen lengyel olajipari nagyvállalat korábban nyilvánosságra hozott szándékának megfelelően ajánlatot tett az Unipetrol cseh olajkonszern 68 százalékának megvásárlására.

Jacek Strzelecki, a PKN Orlen alelnöke pénteki varsói sajtóértekezletén elmondta: arra számít, hogy a cseh kormány decemberben kiválasztja az érdeklődők rövidített listáját, és az egész tranzakció 2004 áprilisáig lezárul.

Az Unipetrol értékét hozzávetőleg 350 millió euróra becsülik. Zbigniew Wróbel, a PKN Orlen elnöke elmondta: a PKN Orlen egyedül is képes megvásárolni az Unipetrol részvényeit, mindazonáltal jobb lenne, ha sikerülne partnereket találnia az ügylethez. Vannak érdeklődők – fűzte hozzá. Janusz Wisniewski, a PKN Orlen másik alelnöke nemrég a potenciális partnerek között említette a Shellt, az Agipot és a Conoco Phillipset. A lehetséges partnerek közé tartozik a Mol Rt. is.


A sajtóértekezleten elhangzott, hogy a PKN Orlen december 10-ig kiválasztja a lengyel nagyvállalat és a Mol részvételével megvalósítandó regionális konszolidációs tranzakció tanácsadóját. A PKN Orlen alelnöke arra számít – bár erre vonatkozóan hivatalos tájékoztatás eddig nem volt -, hogy november 20-án, Medgyessy Péter magyar kormányfő varsói látogatása idején aláírják a PKN Orlen-Mol-fúzióról szóló szándéknyilatkozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik