Belföld

Osztrák vasutassztrájk: péntek délután újra tárgyalni kezdtek

admin

2003. 11. 14. 14:49

Pénteken kora délután ismét tárgyalóasztalhoz ültek a sztrájkoló vasutasok és az osztrák kormány: Hubert Gorbach alkancellár, a vasút vezetése és a szakszervezet újra megpróbál egyzségre jutni a sztrájkot kiváltó tervezett vasútreformot illetően.

A vasutasok kormány takarékossági intézkedései és az ÖBB tervezett szerkezeti átalakítása ellen tiltakoznak, amelynek következményeként mintegy 12 ezer dolgozót bocsátanának el az évtized végéig. A még nem végleges tervek szerint átalakítanák az ÖBB szervezeti felépítését, privatizálnák egyes egységeit, és új kollektív szerződést akarnak elfogadtatni a munkavállalókkal. A vasutasok szakszervezete elvben nem ellenzi a reformot, de másképpen képzeli el azt. A sztrájkolók továbbra is azt követelik, hogy a kormány vonja vissza a vasút 4 nagyobb és 5 kisebb egységre bontásának a terveit, és kezdjenek új tárgyalásokat a közel 47 ezer alkalmazottat foglalkoztató óriásvállalat átalakításáról. Közvélemény-kutatási adatok szerint a vasutasok maguk mögött tudhatják az osztrák közvélemény többségének a támogatását, hiszen a megkérdezettek 65 százaléka szerint újra kellene tárgyalni a kormány vasúti reformterveit, és csak 25 százalék támogatja a kabinet elképzeléseit,miszerint a sztrájk ellenére is végre kell hajtani a tervezett átalakításokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.