Belföld

Az osztrák bankok helyzeti előnyt élveznek Kelet-Európában

A Raiffeisen Zentralbank (RZB) általános igazgatója Walter Rothensteiner Közép- és Kelet-Európában látja biztosítva cége jövőjét.

“Az osztrák bankok számára a régió rövidesen elnyeri a belföldi piac rangját. 2010-re ezt akár már kész ténynek is tekinthetjük” – jelentette ki. A terjeszkedés véleménye szerint az ausztriai bankok hazai foglalkoztatási számára is pozitív hatással lesz. “Minden ezer új alkalmazott után a régióban 10-20 új felügyeleti munkahelyet kell majd létesítenünk Ausztriában” – tette hozzá.

A kelet- és közép-európai régióban az osztrák pénzintézetek korai megjelenésükkel jelentős helyzeti előnyre tettek szert nyugati versenytársaikkal szemben. A bankok új piacok megnyitása iránti igénye és a banki szolgáltatások iránti növekvő igény a térségben jól egymásra talált az osztrák bankok személyében. Annál is inkább fontos számukra a kelet-európai piaci terjeszkedés, mert európai viszonylatban túl magas a belföldi telítettségük. Ausztriában minden 1500 lakosra esik egy alkalmazott, szemben az európai 2500-as áltaggal.

Rothensteiner nem tartja lehetségesnek a nemzeti tőzsdék fennmaradását a térségben. Az értékpapír piacok csak határokat átívelő fúziók és együttműködések révén lesznek majd képesek életben maradni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik