Belföld

Mol: 24 százalékkal kevesebb a profit

A Mol Rt. 42,1 milliárd forint nettó eredményt ért el az idén az első háromnegyed évben, ami 24 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának adatától - tette közzé a társaság a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készített nem auditált gyorsjelentésében pénteken.

A 42,1 milliárd forintos nettó eredményből 29,8 milliárd forintot a harmadik negyedévben ért el a Mol, ami megfelel a pozitív elemzői várakozásoknak is. A készpénztermelő képességet mutató, kamat, és rendkívüli bevételek nélkül számított nyereség, az EBITDA mutató 26 százalékkal 136 milliárd forintra nőtt január-szeptemberben. A csoport nettó árbevétele 25 százalékkal 1048,9 milliárd forintra emelkedett. A költségek közül az anyagköltségek 47 százalékkal 385,46 milliárd forintra emelkedtek, az eladott áruk beszerzési értéke 11 százalékkal 355,95 milliárd forintra nőtt.


A személyi jellegű ráfordítások 7 százalékkal 56,73 milliárd forintra nőttek. Az összes működési költség 29 százalékkal emelkedett, így 1009,35 milliárd forintot tett ki. Az üzleti tevékenység eredménye így 57,98 milliárd forint lett, 2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Ebből 27,66 milliárd forint keletkezett a harmadik negyedévben. A kutatás termelés üzletág 37,2 milliárd forintos első kilenc havi nyeresége 5 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A harmadik negyedévben a nyereség 7,9 milliárd forint volt ezen az üzletágon, mivel az új gáztörvény alapján 6,7 milliárd forint többlet bányajáradékot kellett fizetnie a cégnek a lakossági gázár kompenzálására.


A Mol nyeresége legnagyobb mértékben a feldolgozás és kereskedelem üzletágban nőtt, ahol az első háromnegyedévi 46,9 milliárd forint 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ebben az üzletágban a Slovnaft nyereség hozzájárulása 10 milliárd forint volt. A finomítói árrések jóval magasabbak voltak a tavalyinál – áll a Mol gyorsjelentésében. A földgáz üzletág nyeresége 2,6 milliárd forint volt szeptemberig, szemben az egy évvel korábbi 0,9 milliárd forinttal. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az üzletág éves veszteségét 10 milliárd forintra becsüli.


A földgáz üzletág nyeresége 15 milliárd forint volt a harmadik negyedévben, amit a gyorsjelentés azzal magyaráz, hogy a magasabb importárak negatív hatását nagymértékben ellensúlyozta a magasabb értékesítési ár. Az üzletág eredményét javította még a forint erősödése a dollárral szemben. Az importárak dollárban számolva 33 százalékkal, forintban számolva 24 százalékkal emelkedtek. A vegyipari üzletág eredménye 44 millió forintra csökkent az egy évvel korábbi 6,5 milliárd forintról.


A jelentős romlás mögött a kedvezőtlen harmadik negyedévi folyamatok állnak, ami megmutatkozott a TVK gyorsjelentésében is. A pénzügyi ráfordítások értéke 18,6 milliárd forint volt az első háromnegyed évben, amiből a fizetett kamatok értéke 11,6 milliárd forintot tett ki. Az árfolyamveszteség 48 százalékkal 2,7 milliárd forintra csökkent az első háromnegyed évben, főként a harmadik negyedévben elért 11,8 milliárd forintos árfolyamnyereség következtében. A pénzügyi műveletek vesztesége azonban így is 13,06 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 3,47 milliárd forinttal. A növekedés oka a pénzügyi bevételek 70 százalékos visszaesése 5,5 milliárd forintra.


A csoport saját tőkéje szeptember végén 457,3 milliárd forint volt, 12 százalékkal nőtt. A jegyzett tőke 93,1 milliárd forintot tett ki, ami 3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában kereskednek. A részvény záró ára csütörtökön 6790 forint volt. Az elmúlt egy év legmagasabb kötés értéke 7080 forint, míg a legalacsonyabb 4680 forint volt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik