Belföld

A Microsoft állítja, nem sértett EU rendszabályokat

admin
admin

2003. 11. 14. 10:59

A szoftveróriás szerdán Brüsszelben tett még egy utolsó kísérletet, hogy meggyőzze az európai versenyhatóságokat, nem sértették meg az uniós trösztellenes törvényeket.

A zárt ajtók mögött folyó meghallgatáson résztvevő riválisok szerint a Microsoft képviselőinek kemény harcot kellett folytatnia, hiszen az EU már augusztusban kijelentette, meggyőződésük, hogy a cég továbbra is visszaél a Windows dominanciájával, még az után is, hogy tavaly egy hasonló ügyben megegyezésre jutott az amerikai versenyhatóságokkal.


Az Európai Bizottság két konkrét argumentumból indul ki: egyrészt, úgy látja, hogy a Microsoft a Windows monopolhelyzetére támaszkodva kiszorítja versenytársait a médialejátszó szoftverek piacáról, másrészt ugyanezt teszi a kisebb hálózatokhoz készült szerverszoftverek piacán is. Előbbi kapcsán a bizottság a RealNetworks Real One Player és az Apple QuickTime médialejátszó szoftverének háttérbe szorítását emelte ki, utóbbi kapcsán pedig azt, hogy a Windows kód fontos elemeinek visszatartásával megakadályozta, hogy a rivális gyártók belépő szintű szerverszoftverei együtt tudjanak működni a Windows-zal. A Microsoft jogászai mindkét kérésre azonos időt szántak, s lényegében megismételték a bizottságnak írásban eljuttatott érveiket, miszerint a Media Player természetes része a Windows operációs rendszernek, így összekapcsolásuk növeli a hatékonyságot. A szerver kérdéssel kapcsolatban pedig az volt a stratégiájuk, hogy megpróbálták kiszélesíteni a szerverszoftver piac meghatározását az összes kiszolgálóra.


Ha ezt sikerül keresztülverniük, akkor a bizottságnak nehezebb lesz bizonyítania, hogy a cég kiterjesztette PC dominanciáját a szerverszoftver piacra is. Az IDC szerint a Microsoft az idei második negyedévben a 25 ezer dollárnál olcsóbb szerverszoftverek uniós piacán 55 százalékos részesedéssel bírt, míg ugyanebben az időszakban a teljes szerverszoftver piaci részesedése csupán 24 százalékos volt. A megfigyelők szerint a szerdai meghallgatás nyugodt légkörben zajlott, „nem voltak teátrális jelenetek, csupán egy csillogó-villogó prezentáció”, melynek célja az volt, hogy a Microsoft „megpróbálja összezavarni a versenyhatóságok képviselőit azzal, hogy bonyolultabbnak állítja be az ügyet, mint amilyen az valójában”, fogalmazott Thomas Vinje, a Microsoft régi ellenfelének, a Számítógépes és Kommunikációs Ipari Szövetségnek (CCIA) jogi képviselője.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.