Belföld

Újra mélyponton a dollár

A dollár újabb három hetes mélypontra tért vissza az euró ellenében pénteken az ázsiai deviza kereskedés folyamán a geopolitikai okokból és kétséges makrogazdasági háttere miatt iránta megrendült bizalom okán.

A jen viszont a vártnál jobbnak bizonyult július-szeptemberi negyedévi bruttó hazai termék adatot meglovagolva tört előre az amerikai devizával szemben. Nyereségeit mindössze a japán jegybank esetleges nyíltpiaci akcióit fél szemmel figyelő piac óvatossága tartotta sakkban. A nyilvánosságra hozott adatok szerint a japán gazdaság negyedéves összevetésben 0,6 százalékkal erősödött a második pénzügyi negyedévben, szemben a Reuters által szakértők körében végzett felmérés 0,3 százalékos átlagos várakozásával.


A kedvező adat láttán megindult jen erősödést a jegybanki akciótól tartó aggodalom mellett még a tokiói tőzsde árfolyam indexének esése is fékezte. A dollárt a szeptemberi amerikai kereskedelmi mérleghiány további növekedése fosztotta meg deviza piaci erejétől. A 41,3 milliárd dolláros hiány meghaladta a 40,5 milliárdos elemzői átlagot. A friss munkanélküliségi adat növekedésének láttán a dollár hat éves mélypontra esett az ausztrál és az új-zélandi dollárral szemben, valamint tíz éves mélypontra a kanadai dollárral szemben. Az ázsiai kereskedési időszak záró szakaszában az euró/dollár 1,1786/90 volt, miután a nap folyamán 1,1799-nél is járt.


Az amerikai kereskedést 1,1725/31-en hagyta el a keresztárfolyam. Az euró/jen 127,34/46-ra, november 3.-a óta a legmagasabb árfolyamára emelkedett, fél jennel tetézve az amerikai piacon elért szintet. A dollár/jen 108,07/15-ös szinten látszik elhagyni az ázsiai kereskedési napot, miután 107,97-nél is járt nap közben. A dollár jennel szemben elszenvedett veszteségei lényegesen korlátozottabbaknak bizonyultak az euró ellenében elszenvedettnél a japán jegybank esetleges beavatkozása miatt. A piac óvatossága csak fokozódott, amint a keresztárfolyam megközelítette a 107,85-ös három éves mélypontot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik