Belföld

Jobb a vártnál a PKN eredménye

A PKN Orlen lengyel olajvállalatnak az előzetes várakozásoknál jobb lett harmadik negyedéves konszolidált nettó profitja: 253 millió zloty (65 millió dollár); az eredmény a hatékonyság javulásának és a magas finomítási haszonkulcsnak tulajdonítható.

A társaság IAS szerint számított üzemi eredménye 23 százalékkal 350 millió zlotyra nőtt az előző év hasonló időszakához képest; a cég bevételei – az 500 német töltőállomás megvételének köszönhetően – 41 százalékkal 6,61 milliárd zlotyra emelkedtek. A PKN eredményei jelentősen meghaladták az elemzők előrejelzéseinek mediánjait, melyek a nettó profitra 186 millió zlotyt, az üzemi eredményre 266 millió zlotyt, bevételként pedig 6,08 milliárd zlotyt mutattak.


A PKN és a lengyel kormány, amely a társaság 28 százalékos részvénycsomagját birtokolja, azon dolgozik, hogy egyesítse a lengyel társaságot magyar versenytársával, a MOL-lal. A PKN-nél hatékonyabbnak tartott magyar vállalat ma közzé tett harmadik negyedéves nettó profitja 135 millió dollár lett, az éve első kilenc hónapjának eredménye pedig 177 millió dollár. Az év első kilenc hónapjában a PKN nettó profitja a tavalyi 357 millió zlotyról 768 millió zlotyra nőtt; eladásainak értéke 44 százalékkal 17,5 milliárd zlotyra emelkedett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik