Belföld

Új foglalkoztatáspolitikai stratégia készül

Várhatóan még ebben a hónapban a kormány elé kerül az új foglalkoztatáspolitikai stratégia, amelyet hamarosan végleges formába önt a szaktárca - mondta Burány Sándor pénteken Pécsett.

A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter A modern munka világa elnevezésű országos konferenciasorozat Baranya megyei rendezvényén közölte: a dokumentumot a minisztérium szakmai szervezetek bevonásával a napokban bocsátja társadalmi vitára.

Burány Sándor kifejtette, az anyagban arra keresik a választ, hogy a versenyképesség megőrzéséhez, a piaci igények egymáshoz közelítéséhez milyen változtatásokra van szükség az adórendszer, az oktatás, a szakképzés, vagy a felnőttképzés területén.

Hangsúlyozta: a stratégia célja a munkanélküliség okainak megszüntetése, a foglalkoztatás különböző formáinak növelése. A miniszter az MTI kérdésére válaszolva közölte, egyelőre az elemzésnél tartanak, a konkrét javaslatsort csak a társadalmi vitát követően nyújtják be a kormánynak.

Burány Sándor szólt arról is, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban javult a foglalkoztatás: jelenleg 125 ezer emberrel több dolgozik, mint 2002 tavaszán, a kormányváltás idején. Hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan nem markánsan, de mérséklődött a munkanélküliek aránya, 6 százalékról 5,7 százalékra.

A szakminiszter felhívta ugyanakkor a figyelmet a területi egyenlőtlenségekre. Az elmúlt másfél évben 200 ezer új munkahely jött létre, 100 ezer viszont megszűnt, a leépítések jelentős része az amúgy is elmaradottabb térségeket sújtotta.

Burány Sándor reményét fejezte ki, hogy az új stratégiával hosszabb távú előrejelzésekre nyílik mód, amelyeknek köszönhetően a pályaválasztó fiatalok a jövőben tudni fogják, iskolájukkal, tudásukkal milyen esélyekkel indulhatnak a munkaerőpiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik