Belföld

Fenntartaná az állami tulajdont Paks korábbi elnöke

A Paksi Atomerőművel kapcsolatban fontos kérdés a tartós állami tulajdon megőrzése mind gazdasági, mind nemzetbiztonsági szempontok miatt - mondta Mészáros György, az erőmű előző elnöke.

Véleménye szerint – a többi áramtermelőhöz hasonlóan – az atomerőművet ki kellene emelni a Magyar Villamos Művek (MVM) portfóliójából, így elkerülhető lenne, hogy az MVM esetleges privatizációjával a Paksi Atomerőmű Rt. közvetetten magánkézbe kerüljön.

A volt elnök szükségesnek tartja az MVM szerepének átgondolását és a hosszú távú energiavásárlási szerződések felülvizsgálatát, de azt is, hogy a paksi erőmű a megtermelt áram egy részét közvetlenül értékesíthesse, ne csak az MVM-en keresztül.

Mészáros György szerint megoldandó, hogy az erőműben a belső kommunikáció helyreálljon és a dolgozók morális állapota javuljon. Ezek hiánya ugyanis biztonsági kockázatot jelent. Ezért szükséges a politikai hatalomtól független, négypárti konszenzuson alapuló, új menedzsment-kiválasztási eljárás és gyakorlat bevezetése – mondta a volt elnök.

“Fontos célom, hogy a magyar atomipar ügye politikai kérdésből egyszer és mindenkorra, mint mindenhol Európában, tisztán szakmai kérdéssé váljék” – hangsúlyozta Mészáros György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik