Belföld

Emelkedik a nemzetközi elektronikus devizakereskedelmi forgalom

Két nemzetközi elektronikus deviza kereskedelmi platform is rekord forgalmat regisztrált az elmúlt hetekben. A StateStreet tulajdonában lévő Global Link platform részét alkotó FX Connect több mint 30 milliárd dolláros forgalmat jegyzett egy októberi napon.

A legnagyobb deviza kereskedő intézmények által üzemeltetett FXall pedig 17,4 milliárd dolláros forgalmat ért el szintén egy októberi napon. A devizakereskedelmi platformok kiszolgálják nagyvállalatokból és intézményi befektetőkből álló ügyfélkörüket, de nem vesznek részt a bankközi kereskedelemben. Egyik platform sem tette közzé októberi átlagos napi forgalmi adatait.


Az FXall viszont az idén már jelentett egy 16 milliárd dolláros napi rekord forgalmat és szintén az idén korábban 10 milliárd dollárt meghaladó napi átlagos forgalomról tett említést. A platformok forgalmának növekedését nagyban elősegítette a nemzetközi pénzpiacokon az utóbbi időben tapasztalható volatilitás. A globális devizapiaci forgalom napi 1.200 milliárd dollárra tehető, de ennek nagy része olyan bankközi csatornák közvetítésével zajlik, mint az EBS és a Reuters rendszere. A vállalati és intézményi befektetők piaci forgalmát viszont a ClientKnowledge tanácsadó cég napi 250 milliárd dollárra becsüli. A 2001-ben létrehozott FXall a legújabbnak számít a több bankot felölelő elektronikus devizakereskedelmi platformok sorában.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik