Belföld

Vámosok túlkapásai az EU-ban – az autót is elkobozhatják

Brüsszel megelégelte Nagy-Britannia különcködő magatartását, s közben akar járni, hogy a brit turisták az eddiginél nagyobb mennyiségű cigarettával és alkohollal térhessenek haza európai nyaralásukból, ne zaklassák őket saját vámosaik.

A család és a barátok rendelésére vásárolt alkoholt és cigarettát a brit vámosok ferde szemmel nézik – enyhén szólva. Az áru tulajdonosának nemcsak a megtalált termékek vámját kell kifizetnie, hanem a “csempészt” pénzbírsággal is büntethetik, sőt, ha a vámos rossz kedvében van, az áruval együtt a hazatérő turista autóját is jogszerűen elkobozhatja.

Spanyolország is keményít

Brüsszel aránytalannak tartja a kiszabható büntetést és immár két éve harcol a brit vámosokkal az ésszerűtlen szabályok eltörlése érdekében.

Magyar turisták számára sem érdektelen információ, hogy újabban nem csak Nagy-Britannia vámosai, hanem a spanyol fináncok is keményen lépnek fel, ha az utas egy kartonnál több cigarettát vinne ki az országból. Jelentések szerint a vámosok ilyen esetben exportengedélyt kérnek, és ha ezt a turista nem tudja felmutatni, elkobozzák az árucikkeket. Brüsszel arra kérte a spanyol hatóságokat, hogy ha ezek az intézkedések jogszerűek, akkor a szabályozást az ország törvényhozása változtassa meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik