Belföld

Nettó nyereségének javulására számít az Agfa

Az Agfa fotó nyersanyag és leképezés technológiai konszern harmadik negyedévi üzemi eredménye több mint harminc százalékkal csökkent az átszervezési programjával együtt járó költségek leírása, valamint az euró erős árfolyama és egyes termékeinek alacsony kereslete miatt.

Az üzemi eredmény 71,0 millió euró lett 116,9 millió után. A 1,04 milliárd eurós nettó értékesítési árbevétel, 6,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Éves előrejelzésében az Agfa 4,2 milliárd eurós forgalmat helyezett kilátásba a 2002-es 4,7 milliárd után. Az éves nettó nyereséget 280 millió euróban jelölte meg, feltéve, hogy még az év vége előtt sikerül értékesítenie a roncsolás mentes anyagvizsgálati üzletágát. Tavaly 194 millió euró nettó nyereséget ért el az Agfa.


Az Agfa az EU-Bizottság engedélyére vár roncsolás mentes anyagvizsgálati részlegének eladásához a General Electric-nek. A Bizottság még júliusban függesztette fel a kérelem vizsgálatát, hogy időt adjon az általa feltett kérdések megválaszolására. Az Agfa roncsolás mentes anyagvizsgálati technológiája bontás és mechanikai behatolás nélkül teszi lehetővé alkatrészek és szerkezeti elemek szilárdsági vizsgálatát.


Az Agfa képfeldolgozó fogyasztási cikkek és grafikai berendezések terén érezte meg a gazdasági visszaesés hatását. A gyógyászati berendezések terén azonban javulást tapasztalt. Az Agfa a hagyományos fotó nyersanyag piac visszaszorulása miatt teljes egészében átszervezi képfeldolgozó fogyasztási cikkeket gyártó tevékenységi körét, melyben nagyobb hangsúlyt kap majd a digitális fényképezés.


 

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.