Belföld

IHM: inkább olcsóbb lesz az internet az új törvény nyomán

A januárban hatályba lépő új elektronikus hírközlési törvény (EHT) nem ront az ingyenes és az alternatív internetszolgáltatók jelenlegi szabályozási feltételrendszerén, így például továbbra is lesz díjmegosztás - mondta Pataki Dániel, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A helyettes államtitkár leszögezte: a leendő törvény nem tartalmaz olyan kitételt, amely miatt az ingyenes internetszolgáltatóknak meg kellene szüntetniük működésüket. A jogszabályokban nincs olyan kitétel sem, ami miatt az internet drágulna januártól, sőt Pataki Dániel szerint inkább olcsóbb lesz.
A helyettes államtitkár aláhúzta: jövőre is lesznek átalánydíjas internet ajánlatok, mivel a törvény bevezeti az átalánydíjas összekapcsolási modellt (FRIACO) ott, ahol nincs szélessávú elérési lehetőség.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a törvénnyel kapcsolatos módosító indítványokról hétfőn szavaznak a képviselők, míg november 24-én a zárószavazás lesz.

“Nincsenek a törvény szövegében komoly és vállalhatatlan változtatások” – mondta Pataki Dániel. “Ha nem így lenne, akkor már nem ülnék itt” – fogalmazott.

Az internetszolgáltatók aggodalmaira válaszolva elmondta, hogy a jelenlegi rájuk vonatkozó szabályozási feltételrendszer nem változik rossz irányba.

Pataki Dániel közölte, hogy a jelenlegi 4 forint 60 filléres helyi híváskezdeményezés esetén érvényesített összekapcsolási ár januártól további egy forinttal mérséklődik, majd az ország európai uniós csatlakozásának időpontjától, 2004. május 1-jétől 2 forintra csökken. Mindebből következően kevesebbe kerül a telefon és a dial-upos, hagyományos telefonvonalon történő internetezés.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kábeltelevíziós szolgáltatással kapcsolatban nagy valószínűséggel megszűnik az egyhatodos korlátozás. A médiatörvényben szereplő kitétel szerint jelenleg egy kábelszolgáltató csak az ország lakossága egyhatodának nyújthat szolgáltatást.

A Fidesz és az MSZP által is támogatott módosítás szerint ez az arány egyharmadra csökken. A változtatáshoz azonban a médiatörvény miatt a képviselők kétharmadának a szavazata szükséges. Pataki Dániel ezzel kapcsolatban elmondta: a kormány azt szeretné, ha egyáltalán nem vonatkozna lakosságarányos korlátozás a kábelszolgáltatókra.

A törvénnyel kapcsolatos kritikákról a helyettes államtitkár kifejtette, hogy a leendő Nemzeti Hírközlési Tanács erős intézmény lesz. Mutatja ezt az is, hogy míg a most működő Hírközlési Döntőbizottság egy távközlési szolgáltatóra a hírközlésből származó éves nettó árbevétele alapján 4 ezrelékes büntetést szabhat ki, addig a tanács már 0,25 százalékosat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik