Belföld

A cseh kormány adósságokkal együtt adná el az Unipetrolt

A cseh kormány úgy döntött, hogy az Unipetrol holding állami részvénycsomagját a leányvállalatok adósságaival együtt fogja eladni - közölte a szerdai kormányülés után Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter.

“Azzal számolunk, hogy így vonzóbb helyzetet teremtünk a potenciális beruházók számára” – jegyezte meg a miniszter. Kifejtette, hogy az Állami Vagyonalap a privatizációs bevételből kívánja fedezni a Ceská Konsolidacní Agentura (CKA) azon veszteségeit, amely az adósságok rendezése során keletkeznének. Az adósság rendezéséről a CKA konszolidációs ügynökség a jövő héten tárgyal az érintettekkel.

A kormány elképzelései szerint az Unipetrol 63 százalékos állami részvénycsomagját jövő év márciusáig kellene eladni. Pénzügyi szakértők úgy vélik, hogy a bevétel 8-10 milliárd korona lehet. A részvénycsomag minimális eladási ára nincs meghatározva.

A leányvállalatok adóssága összesen 4,6 milliárd korona. A legnagyobb adóssága – 1,8 milliárd korona – a Spolana Neratovice társaságnak van, míg a Benzina adóssága 1,14 milliárd korona. Az Unipetrol 63 százalékos állami vagyonrészének eladására tett első kísérlet tavaly szeptemberben meghiúsult. Az akkori versenypályázat nyertese a cseh Agrofert Holding végül is nem volt hajlandó megfizetni a 361 millió eurós vételárat, s annak csökkentését követelte. Ebbe azonban a kormányzat nem ment bele, s így az üzlet kútba esett.

Az előző eladástól eltérően most az állami részvénycsomagot konzorciumok is megvehetik. A kormány a prágai sajtó szerint nem kívánja korlátozni az új tulajdonost abban sem, hogy megtartja-e a leányvállalatokat, vagy gyorsan túlad rajtuk. A cseh sajtó szerint az Unipetrol megvétele iránt a magyar Mol Rt., a brit Rotch Energy, a PKN Orlen érdeklődik. Állítólag orosz cégekre is számítani lehet. A kazincbarcikai BorsodChem a Spolana Neratovice céget szeretné megszerezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik