Belföld

Brüsszel tagadja, de lehet egységes EU-határőrség

admin

2003. 11. 13. 09:28

Bár Brüsszelben cáfolják, hogy az EU vezetése a közösség valamennyi határára kiterjedő közös védelmi rendszert tervez, a jelek mégis erre mutatnak.

2005-től válik működőképessé az Európai Bizottság javaslata alapján létrehozandó Határvédelmi Ügynökség. Az új hatóság az EU határőrizeti szerveinek együttműködését koordinálja, s a tagországok között húzódó határvonalak légi, vízi és szárazföldi megfigyelését is irányítja majd.

Felkészítik az újoncokat

Az ügynökség létrehozása Spanyolország és Olaszország ismételt kérésének az eredménye, a két ország az észak-afrikai illegális bevándorlási hullám megfékezésére szeretne fokozottabb irányítottságot, szervezettséget és együttműködést a határőrizet terén. Nem mellékesen: az ügynökség segítséget nyújt majd a jövő év májusától az EU keleti határvonalait képező nyolc kelet-európai tagországnak a megfelelő határ menti ellenőrzés kialakításához.

Harminc ember

Az ügynökség mentes lesz minden politikai jellegtől, és segíti majd a tagországokat saját határőrségi szervezetük képzésében. Ellátja az illegális bevándorlók visszatoloncolásának feladatát, viszont nem fogja ellenőrzése alá vonni az EU külső határait, ugyanis a tagállamok idegenkednek attól, hogy az EU-nak engedjék át a végrehajtó hatalom jogosítványait saját országukban. (Ezért az egységes uniós határőrség létrehozásának gondolatát sem támogatják.)

A tervek szerint két év múlva már működőképessé váló ügynökség csupán harminc embert foglalkoztat majd, költségvetése 2005-ben hatmillió, 2006-ban tízmillió euró lesz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.