Belföld

Brüsszel tagadja, de lehet egységes EU-határőrség

Bár Brüsszelben cáfolják, hogy az EU vezetése a közösség valamennyi határára kiterjedő közös védelmi rendszert tervez, a jelek mégis erre mutatnak.

2005-től válik működőképessé az Európai Bizottság javaslata alapján létrehozandó Határvédelmi Ügynökség. Az új hatóság az EU határőrizeti szerveinek együttműködését koordinálja, s a tagországok között húzódó határvonalak légi, vízi és szárazföldi megfigyelését is irányítja majd.

Felkészítik az újoncokat

Az ügynökség létrehozása Spanyolország és Olaszország ismételt kérésének az eredménye, a két ország az észak-afrikai illegális bevándorlási hullám megfékezésére szeretne fokozottabb irányítottságot, szervezettséget és együttműködést a határőrizet terén. Nem mellékesen: az ügynökség segítséget nyújt majd a jövő év májusától az EU keleti határvonalait képező nyolc kelet-európai tagországnak a megfelelő határ menti ellenőrzés kialakításához.

Harminc ember

Az ügynökség mentes lesz minden politikai jellegtől, és segíti majd a tagországokat saját határőrségi szervezetük képzésében. Ellátja az illegális bevándorlók visszatoloncolásának feladatát, viszont nem fogja ellenőrzése alá vonni az EU külső határait, ugyanis a tagállamok idegenkednek attól, hogy az EU-nak engedjék át a végrehajtó hatalom jogosítványait saját országukban. (Ezért az egységes uniós határőrség létrehozásának gondolatát sem támogatják.)

A tervek szerint két év múlva már működőképessé váló ügynökség csupán harminc embert foglalkoztat majd, költségvetése 2005-ben hatmillió, 2006-ban tízmillió euró lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik