Belföld

Vita a bírák ítéletéről és az ítéletek megitéléséről

A Legfelsőbb Bíróság elnöke tegnap felhívásban fordult az államfőhöz, a parlamenthez és a kormányhoz, kérve, ítéljék el a bírák alkotmányos jogait sértő megnyilvánulásokat.

A legfőbb bíró politikusok közelebbről meg nem határozott megnyilvánulásaira utal. Lomnici Zoltán név szerint és elmarasztalóan említi felhívásában Kaltenbach Jenőt, a kisebbségi jogok állampolgári biztosát, továbbá Tamás Gáspár Miklós filozófust – írja a Népszabadság.


Kártérítés primitív személyiségeknek?


Mindkettejük a szegedi bíróság elsőfokú ítélete kapcsán nyilvánult meg. A bírói döntés két, hosszú időn keresztül jogtalanul előzetes letartóztatásban lévő férfi kártérítési kérelmét csak részben fogadta el, mert az ítélet indoklása szerint primitív személyiségük miatt kevéssé viselte meg őket a fogva tartás. A nap folyamán Polt Péter legfőbb ügyész közleményt adott ki, amelyben támogatásáról biztosítja a Lomnici Zoltán felhívásában megfogalmazott elveket.

Ki kit rekeszt ki?


Mint ismeretes, a napokban Tamás Gáspár Miklós a Magyar Hírlapban írta le véleményét, amely szerint “a bírák jelentős része ahhoz a fölső középosztályhoz tartozik, amely cigányellenes, nőelllenes, homofób, idegengyűlölő, antiszemita, és mélyen lenézi a kitaszított rétegeket”.


Ennek kapcsán több lap azt is felidézi, hogy nemrégiben felmentették ifjabb Hegedűs Lórántot a közösség elleni izgatás vádja alól. (lásd még: Felmentették ifjabb Hegedűs Lórántot – vállukon vitték hívei)

A politikusoktól a bírói ítéletek kommentálása során különös körültekintést vár el nyilatkozatában Bárándy Péter igazságügy-miniszter, hozzátéve, hogy egy közíró viszont szabadon írhat – írja a Népszabadság.


Medgyessy is regált

Medgyessy Péter az MTI-hez eljuttatott közleményben válaszolt a Legfelsőbb Bíróság elnökének felhívására. A miniszterelnök ebben egyfelől osztja Lomnici Zoltánnak a bírói függetlenség védelmében kifejtett gondolatait, másfelől leszögezi, számára kiemelkedően fontos a köztársaság polgárai iránt érzett felelőssége. „Nincs demokrácia, nincs modern köztársaság akkor, ha bárki kirekesztésre hívhat, ha bárki hivatalos okiratban primitívnek nevezheti embertársát” – áll a miniszterelnök válaszlevelében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik