Belföld

Román gazdagok listája – Mudura és a magyarok nem állnak rosszul

Romániában, Európa egyik legszegényebb országában egy év alatt két-háromszorosára emelkedett a dollármilliomosok száma, miközben az ország lakosságának csaknem 30 százaléka a szegénységi küszöb alatt él - derült ki szerdán a 300 leggazdagabb román toplistájának közzétételekor.

Tavalyi százas toplistája után a Capital című román gazdasági hetilap az idén is elkészítette a dollármilliomos román üzletemberek és vállalkozók ranglistáját, amelyre ezúttal háromszázan fértek fel.

A dollármilliókban mért látható és felbecsülhető vagyonokkal rendelkező romániai leggazdagabbak között tíz magyar multimilliomos is van. A leggazdagabb 300 román összesen 12 milliárd dollárnyi értékű vagyonnal rendelkezik, ami megfelel a román hazai össztermék 26 százalékának. Közülük legtöbben (124) Bukarestben élnek, régiók szerint Erdély az első, 49 dollármilliomosával megelőzi Moldvát (33), Dobrudzsát (21), Máramarost (19), a Bánságot (17), Olténiát (12) és a román főváros nélküli Havasalföldet (10). A megyék szerinti sorrendben viszont Bukarestet Konstanca követi 21, a 3.-4. helyen Kolozs és Temes áll 14-14, a negyediken pedig Máramaros 12 dollármilliomossal.

Egy év alatt nem sokat változott a leggazdagabb románok ranglistájának élvonala. Továbbra is az 1941-ben Olaszországban letelepedett, volt légionárius-vasgárdista üzletember, román nemzeti ideológia és gyakorlat dolgában Ceausescu “valóságos belső titkos tanácsosának” tekintett Iosif Constantin Dragan, a 11 országban jelen levő Butan Gas cég tulajdonosa áll 850 millió dollárra értékelt vagyonával. A brassói származású Ion Tiriac volt világhírű teniszjátékos, egykori edző és menedzser, mai pénzmágnás és banktulajdonos a második 650-750 millió dollárnyi vagyonával. Mögötte a harmadik helyen állnak 650 millió dolláros vagyonukkal a nagyváradi Micula-testvérek. Negyedik a sorban a volt román kereskedelmi bank, a Bancorex kifosztásában és csődjének előidézésben kitűnt Paunescu-klán tagjai 600-650 milliós vagyonukkal. Még az ő kétes hírnevüket is leköröző priusszal rendelkezik Sorin Ovidiu Vintu, aki egy általa alapított, vezetett, majd csődbe vitt beruházási alap (FNI) révén több millió román állampolgár megtakarított pénzén 460 millió dolláros vagyont gyűjtött – írták a szerdai román lapok.

Az ismertebb román politikusok közül az építészből dollármilliomos kőolajipari vállalkozóvá lett (Rompetrol) liberális Dinu Patriciu 300 milliós vagyonával a tíz leggazdagabb román élvonalába lépett. A legtöbb változást és a legnagyobb vagyongyarapodást a 100-200 millió dolláros gazdagok körében tapasztalt az idén a Capital című hetilap. Közöttük szerepel az erdélyi Verespatak aranytartalékainak ciántechnológiás kitermelésében érdekelt Frank Timis, valamint az egyik, időközben lefülelt és bíróság elé állított NATO-tisztviselővel való üzleti kapcsolatai révén a román sajtóban nagyarányú pénzmosással, egykori Securitate (Ceausescu-féle állambiztonság) kapcsolatokkal gyanúsított temesvári Ovidiu Tender, akit mai román csúcspolitikusokhoz is jó kapcsolatok fűznek.

A toplistán szereplő tíz magyar közül az első a nagyváradi Teszári Zoltán, egy kábeltelevíziós társaság tulajdonosa mintegy 80 millió dolláros vagyonával. Őt a marosvásárhelyi Prosszer Zoltán és Gabriella házaspár (Paneuro csoport) követi 55-60 millió dollárral. Harmadik és negyedik a sorban Verestóy Attila, RMDSZ-szenátor, valamint Mudura Sándor nagyváradi vállalkozó, 25-25 millió dolláros felmérhető és látható vagyonnal. A dollármilliomos román labdarúgók és edzők listáján Gheorghe Hagi, Mircea Lucescu és Gica Popescu áll az élen, mögöttük a mai válogatottat edző Iordanescu ötödik.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.