Belföld

Növekedésnek indulhatnak az amerikai IT-beruházások

A nagy észak-amerikai cégek jövőre 4 százalékkal többet fektetnek be az informatikába. Ezen belül is a szerverek, a PC-k, az infrastruktúra szoftverek és a célzott forráskihelyezés mutatja majd a legnagyobb mértékű növekedést a Forrester vizsgálata szerint.

A cég 800 amerikai és kanadai céget vizsgált, amelyeknek éves forgalma meghaladja a félmilliárd dollárt, s épp a múlt hónapban, amely jellegzetesen a költségvetések készítésének szezonja.

A Forrester úgy látja, hogy 2004 második felében az amerikai gazdasági fellendülés megnöveli az IT-költségvetést is, s létrejön a 4 százalékos növekedés – amire 2000 óta nem volt példa.

A cégek 32 százaléka számol jövőre az informatikai beruházások növekedésével, 43 százalék stagnálást vár, 19 százalék további csökkenést, míg 6 százalék nem tudja – mindezt úgy, hogy a megkérdezettek 56 százaléka „nagyon” vagy „valamelyest” nehéz évet vár.

A legnagyobb növekedést a szerverkonszolidáció és a PC-k cseréje okozza, ezek közösen 9 százalékkal növelik a kiadásokat – a hardverre fordított kiadások először nőnek négy év óta!

Viszont csak a megkérdezettek kisebbsége növeli a PC-kre fordított költségeit, 63 százalék nem akar többet költeni rájuk, mint az idén. A biztonság, a tárolás és az integráció hajtja fel 6 százalékkal a szoftvereladásokat, az alkalmazásokra fordított kiadások lassabban nőnek.

A forráskihelyezést a megkérdezettek alacsony prioritásúnak ítélték, de a célzott forráskihelyezés (alkalmazás kihelyezés és offshore fejlesztés) 7 százalékkal növeli a szolgáltatáspiac forgalmát. A tanácsadás és az integrációs szolgáltatások továbbra is csökkennek, annak ellenére, hogy a Sarbanes-Oxley törvény hatályba lépése miatt nő az érdeklődés az infrastrukturális tanácsadás és szolgáltatások iránt.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.