Belföld

Magasabb a vártnál a folyó fizetési mérleg hiánya

A folyó fizetési mérleg hiánya 357 millió euró volt az idén szeptemberben, az első kilenc hónapban 3,545 milliárd eurót tett ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán. Az augusztusi deficit 402 millió eurót tett ki, míg tavaly szeptemberben a folyó fizetési mérleg 53 millió eurós hiánnyal zárt.

Az előző évben az első kilenc havi deficit mintegy 2 milliárd euróval volt alacsonyabb, mint az idén, 1,491 milliárd eurót tett ki.

Elemzői vélemények a folyó mérleg hiányáról     


“A folyó fizetési mérleg szeptemberi adatai a január óta tartó  romló tendencián nem változtattak, s ezért az év végéig már nem  várható trendforduló” – mondta Nyeste Orsolya, a Postabank makro  elemzője. Aláhúzta: a szeptemberi 357 millió eurós hiány enyhén negatív  meglepetést okozott, mivel rosszabb a piac által előre jelzett 280  millió eurónál, igaz, a külkereskedelmi adat viszont jobb a vártnál.  Hozzátette: bár a havi adatokat nehéz előre jelezni, ő 340-350  millió euró fizetési mérleghiányt várt a kilencedik hónapra.  A külkereskedelmi adatokkal kapcsolatban kifejtette: az idei  szeptemberi 3,46 milliárd euró export 6,7 százalékkal haladja meg az  egy évvel korábbit, ami az elmúlt havi csökkenő ütemű kivitelt  figyelembe véve pozitív elmozdulás. Ez azonban önmagában véve még  nem elég az összkép javulásához.    


Nyeste Orsolya a szolgáltatások egyenlegével összefüggésben  kifejtette: a szolgáltatások mínusz 113 millió eurós egyenlege  negatív meglepetés. Különösen annak fényében, hogy az idegenforgalom  114 millió eurós többlettel zárta szeptembert, amiből következően  más szolgáltatási ágak mintegy 200 millió euró hiányt halmoztak fel  a kilencedik hónapban. A szolgáltatások egyenlege augusztusban 91 millió euró hiány,  míg júliusban 3 millió euró nyereség volt. Az elemző a nem adóssággeneráló finanszírozás plusz 113 millió  eurós egyenlegével kapcsolatban közölte: ez az összeg csupán mintegy  harminc százalékát finanszírozza a szeptemberi hiánynak.   


Vojnits Tamás, az OTP Bank Rt. elemzője a várakozásokat  meghaladó szeptemberi hiány fő okozójaként a szolgáltatások  kedvezőtlen alakulását jelölte meg. Elmondta: a szolgáltatásokon  belül az import a vártnál jelentősebben nőtt, ám ennek pontos oka,  mint mondta még nem ismert.     Tűrhetőnek nevezte az elemző a külkereskedelmi mérleg  alakulását. Kiemelte: az export kedvezően növekedett és az import  bővülése sem gyorsult fel. Hozzátette, hogy az áruforgalomban  további javulásra utaló jeleket lát.     Kedvezőnek nevezte Vojnits Tamás azt is, hogy az idegenforgalom  egyenlege nem romlott, szeptemberben 114 millió eurós többlettel  zárt.    


Az elemző szerint az év hátralévő hónapjaiban a fizetési mérleg  egyenlegének lényeges romlásától nem kell tartani, bár lényeges  javulására sem lehet számítani. A kedvezőtlen szeptemberi adat  ellenére az elemző nem változtat idei előrejelzésén, várakozása  szerint a folyó fizetési mérleg deficitje az év végéig 4,3 milliárd  euró köré emelkedik.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik