Belföld

Mádl visszaküldte az EP-választásról szóló törvényt

Mádl Ferenc köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az Európai Parlament (EP) tagjainak választásáról szóló törvénytervezetet – áll a Köztársasági Elnöki Hivatal által kedden kiadott közleményben.

Az Országgyűlés 2003. november 3-i ülésnapján fogadta el az Európai Parlament tagjainak választásáról és jogállásáról szóló törvényt. A törvénynek a minősített többséget igénylő, lényegi részei azonban nem kapták meg a szükséges többséget.

A köztársasági elnök, áttekintve a részére megküldött törvényt, megállapította, hogy az – az eredeti előterjesztés céljával ellentétben – nem alkalmas a Magyar Köztársaság európai parlamenti képviselői megválasztásának lebonyolítására. A törvénynek ilyen módon történt elfogadásával az államfő nem ért egyet. Ezért az Alkotmány 26. § (2) bekezdése alapján az Európai Parlament tagjainak választásáról és jogállásáról szóló törvényt megfontolás végett visszaküldte az Országgyűlésnek.

A törvény gyors visszaküldésével a köztársasági elnök lehetőséget kíván adni az Országgyűlésnek, hogy ebben az oly fontos kérdésben jusson valamennyi parlamenti párt számára elfogadható kompromisszumra, és a törvényt – immár alkalmazásra megfelelő formában – rövid időn belül elfogadhassa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik