Belföld

Londoni elemzők: nincs pánik a magyar államháztartási hiány miatt

admin
admin

2003. 11. 12. 12:01

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a szerdán közzétett szeptemberi folyómérleg-hiány megerősíti a hat százalék feletti év végi deficitjóslatokat, de a szakértők az új adattól nem várták, hogy a nagy külföldi portfolió-befektetők további jelentős kötvénypiaci pozícióleépítésbe kezdenek.

Olivier Desbarres, a Crédit Suisse First Boston befektetési csoport londoni irodájának európai feltörekvő piaci kutatásokért felelős alelnöke az 357 millió eurós szeptemberi hiányról azt mondta: az adat azt jelenti, hogy 12 havi mozgó bázison a folyó deficit a bruttó hazai termék értékének 6,5 százaléka volt az augusztusi 6,1 százalék után. Ráadásul a hiány zömét továbbra is nagy hozamra játszó nem rezidens vásárlók rövid távú portfolió-befektetései fedezik.

Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy az újabb rossz hiányadat okozhat-e további pozícióleépítést a kötvénypiacon, a CSFB térségi elemzője azt mondta, hogy ez nem valószínű, mert a piaci szereplők “már hozzászoktak a hasonló hírekhez”. A befektetői bizalom valós tesztje a csütörtöki államkötvény-aukció lesz – tette hozzá. A várható egész éves folyó deficitre vonatkozó kérdésre Desbarres azt mondta: fél éve az ő személyes előrejelzése 6 százalékos GDP-arányos év végi hiány volt 2003-ra, ami akkor jóval borúlátóbb volt a piaci konszenzus-átlagnál és főleg a nemzeti bank saját 5-5,5 százalékos jóslatánál. Most már azonban inkább a 7
százalék körüli hiány látszik valószínűnek, hacsak addig nem következik be valamilyen “nagyon hirtelen és váratlan fordulat” a folyamatban – mondta.

Desbarres szerint egyelőre nem látszik, hogy a folyamat mikor fordulhat meg. Jövőre az importnövekmény várhatóan lassulni fog az adóváltozások és a megtorpanó bérnövekedés miatt, és ez a folyó deficit stagnálásához vezethet, de a tényleges csökkenéshez az export beindulása szükséges, és ebben a kormány nem sokat tud tenni.

Jeff Gable, a Deutsche Bank londoni befektetési részlegének európai feltörekvő térségi alelnöke szerint ugyanakkor máris “nagyon bíztató” az export növekedése, a szolgáltatási egyenleg folytatódó romlása azonban “egyértelműen aggasztó”. A szeptemberi folyó mérlegben “így a derűlátók és a borúlátók egyaránt találnak maguknak valamit” – fogalmazott az elemző. Az utóbbiakat igazolja, hogy a teljes deficit sokkal nagyobb, mint egy éve, és a nem adóssággeneráló külső finanszírozás továbbra is rendkívül gyenge – mondta.

Gable sem látott okot ugyanakkor arra, hogy az új adat jelentős eladási hullámot indítson el a kötvénypiacon, mert a számok nem különböznek radikális mértékben a várakozástól, és az exportteljesítmény is enyhíti azokat a befektetői aggályokat, hogy a forint esetleg még mindig túlértékelt. A DB londoni irodájának vezető térségi elemzője az idei éves folyómérleg-hiányt a bruttó hazai termék értékének 6,3 százalékára várja.

Hozzátette azonban, hogy szerinte a deficit mélyülésének üteme már az idei negyedik negyedévben lassulni fog, mivel a bérnövekedés aránya csökken a tavalyi közalkalmazotti emelések teremtette nagyon erős bázisról, és a feléledő uniós kereslet hatására élénkülni fog az export. Gable jövőre a hiány további “fokozatos” enyhülését jósolta, azzal, hogy a számítási módszerek változása miatt számszerű előrejelzés egyelőre nemigen adható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.