Belföld

Hazánk az árfolyamkockázati lista éllovasa

Valamelyes javulással együtt is még mindig Magyarország vezeti a jelentősebb feltörekvő piaci gazdaságokról összeállított árfolyamkockázati listát a Bank of Americánál - ez derül ki a nemzetközi pénzügyi szolgáltató londoni befektetési irodájának most frissített rizikósorrendjéből.

A kockázatokat az árfolyamkilengések veszélye alapján súlyozó listán 5-től 20 pontig terjed a kockázati mutató. Magyarország árfolyamkockázati megítélése az október végi állapotot rögzítő új skálán már valamivel az előző listán elfoglalt 13 pontos szint alatt van, de még mindig alig több mint 1 pontnyira a 14-15-ös szint között meghúzott válságzónától, amelyben a Bank of America meghatározása szerint már erős a nagymértékű kilengések kockázata.

A 15-ös szinten 51 százalékos a valószínűsége a valuta 5 százaléknál nagyobb, hirtelen külső értékvesztésének, és 19 százalékos eséllyel következhet be 20 százaléknál nagyobb leértékelődés.

A forint a jelenlegi pontszámmal a bank által “közepes válságkockázati zónaként” meghatározott sávban van, a valamivel 11 pont fölé sorolt Venezuela társaságában. A vizsgált 18 feltörekvő térségi gazdaság közül ez a két ország van ebben a zónában. A többi éllovas kelet-európai csatlakozó ország árfolyamkockázati mutatója folyamatosan javul. A cseh valuta, amely a nyáron még a legközelebb állt Magyarországhoz a térségből – 11-es, vagyis közepes árfolyamkockázati szinttel a negyedik helyen -, a frissített listán már csak a tizedik, 9 pont alatti kockázati indexszel.

Az európai feltörekvő térségből továbbra is Lengyelország áll a legjobban a Bank of America megítélése szerint; 7 pontot éppen meghaladó árfolyamkockázati osztályzatával a 16. helyen van. A lengyel valuta az előző listán valamivel 9 pont alatti árfolyamkockázattal a 12. helyen volt. A Bank of America kockázatelemző csoportja Magyarországot már májusban, az ingadozási sáv középértékének június eleji gyengítése előtt a magas kockázati sáv aljára, a 14-es szintre emelte.

A BoA londoni befektetési irodájának értékelése szerint továbbra is a feltörekvő Ázsia a legkevésbé árfolyamkockázatos térség; a lista utolsó – legjobb – helyén változatlanul Thaiföld áll, Malajzia mögött, bár Lengyelország most felváltotta Kínát a harmadik legkevésbé árfolyamkockázatos gazdaság pozíciójában; Kína jelenleg az ötödik legjobb helyen van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik