Belföld

Gazdasági lendületet jelent az EU űrprogramja

A gazdasági növekedés gyorsítását, a versenyképesség növelését, a munkahelyteremtést és a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulást jelölte meg az EU űrkutatási politikájának fontosabb céljai között az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozott Fehér Könyvében.

Az Európai Űrkutatási Hivatallal (ESA) közösen kidolgozott stratégiai dokumentum foglalkozik az űrtechnológiák védelmi és biztonságpolitikai összefüggéseivel is, és egy sor ajánlást fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogyan válhat önállóvá Európa e területeken. “Ha Európa továbbfejleszti képességeit a műholdas távközlésben, a globális helyzet-meghatározásban és a Föld megfigyelésében, azzal fellendíti az e technológiákra épülő gyakorlati alkalmazásokat, és fontos társadalmi, gazdasági és kereskedelmi előnyökre tehet szert” – állapította meg a dokumentumot ismertető sajtóértekezletén Philippe Busquin, a bizottság kutatási kérdésekért felelős tagja.


Mindez fordítva is igaz: ha az EU nem fejleszti ki már most önálló űrkutatási politikáját, akkor vissza fog esni ezen a területen, ami súlyos következményekkel járna az ehhez kapcsolódó tevékenységekben érintett ágazatokra – figyelmeztetett a biztos. A Fehér Könyv, amelyet november 27-én terjesztenek a miniszterek tanácsa elé, javasolja az űrkutatásra és az űrtechnológiák fejlesztésére fordított kiadások növelését, és állást foglal amellett, hogy az unió másoktól függetlenül is képes legyen ezek kiaknázására. A bizottság által közölt adatok szerint az európai űrszektorban jelenleg mintegy kétezer vállalat érdekelt, és ezek körülbelül 30 ezer embert foglalkoztatnak.


A fejlesztésekre fordított állami és közösségi kiadások szintje azonban jó esetben is stagnál, holott az ágazat által nyújtott szolgáltatások iránt egyre nagyobb a kereslet. Az EU végrehajtó intézménye ezért úgy véli, hogy optimális esetben a kiadások évi 4,6 százalékos ütemű növelésére lenne szükség. A Fehér Könyben alternatívaként ennél alacsonyabb – 3,4 és 2,3 százalékos – növelések lehetőségét is felveti ugyan, de megjegyzi, hogy ez utóbbi ráta már nem szavatolná az EU függetlenségét sem a műszaki fejlesztésekben, sem a világűrben való önálló jelenlétben.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik