Belföld

Az Egis itthon 10, külföldön 25 százalék körüli növekedéssel számol

Az Egis Rt. Oroszországban és a FÁK-piacokon továbbra is 25 százalékos dollárban mért árbevétel-növekedést vár, a kelet-európai piacokon pedig 25 százaléknál is nagyobb forgalombővüléssel számol - mondta Marosffy László, a gyógyszergyár vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten.

Belföldön a vezérigazgató-helyettes szerint az elvárható növekedés 6-8 százalék, a következő üzleti évben azonban 10 százalékos vagy annál nagyobb forgalomemelkedés valószínűsíthető. Hozzátette, hogy az Egis-nek még nincs hivatalosan elfogadott üzleti terve az október 1-jén indult 2003-2004-es üzleti évre, az igazgatóság erről december elején dönt.

Marosffy László a 2002-2003-as üzleti év egyik pozitív fejleményének nevezte, hogy a nyugati késztermék-kivitel árbevétele meghaladta a 17 millió dollárt. A következő évben a forgalom szinten maradása várható, növekedéssel pedig csak a későbbi években számol a társaság.

A hatóanyagok kivitele – ami 39,9 millió dollár volt 2002-2003-ban – további 1-1,5 millió dollárral csökkenhet a következő üzleti évben.

A deramciclane molekula kutatásával kapcsolatban Marosffy László elmondta: a társaságnak továbbra is szándékában áll a fázis 3 klinikai vizsgálatok lefolytatása, amellyel reményeik szerint sikerül bebizonyítani a molekula hatásosságát és továbbfejleszthetővé válik. Ez további egyéves kutatást jelent, amelynek költsége mintegy ötmillió dollár.

Mint ismert, az Egis korábbi kutatási partnere, a finn Orion korábban felmondta az együttműködést arra hivatkozva, hogy a vizsgálatok nem igazolták a szer hatásosságát. A szerződés felbontásából adódóan az Egis-nek 693 millió forint egyszeri költsége keletkezett az októberben zárult üzleti évben. A korábban az Oriontól kapott 3,5 millió dollár összegű royaltyból az Egis-nek 1 millió dollárt vissza kell fizetnie, ez jövő márciusban esedékes. További mintegy 47 millió forint negatívumot tesz ki az Egis számára a kölcsönös elszámolások egyenlege.

A termék piacra juttatásához – ami 2006 előtt nem várható – az Egis-nek tőkeerős partnerre lenne szüksége, erről azonban még nem folynak tárgyalások – mondta a vezérigazgató-helyettes. Kérdésre válaszolva hozzátette: az Egis többségi tulajdonosa, a francia Servier jelenleg nem kíván erre pénzt fordítani, a társaság saját fejlesztéseire koncentrál.

Az Egis gyógyszergyár a 2002-2003-as üzleti évében 5,72 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 11,3 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. A társaság árbevétele 5,5 százalékkal emelkedett, 58,32 milliárd forintot tett ki a nem konszolidált adatok szerint. A társaság igazgatósága várhatóan decemberben tárgyalja a januárban esedékes éves közgyűlés előterjesztéseit. Marosffy László közölte: 12 százalékos osztalékjavaslat várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik