Belföld

800 millió eurós tőkeemelést tervez a Commerzbank

A Commerzbank, a harmadik legnagyobb német kereskedelmi bank könyveinek rendezése érdekében 2,3 milliárd eurós veszteséget írt le a harmadik negyedévben, és ugyanebből a megfontolásból 800 millió eurós tőkeemelő kibocsátást tervez.

A leírás miatt 2,305 milliárd eurós veszteséggel zárta a harmadik negyedévet a Commerzbank. A leírás a bank beszámolóban tett indoklása szerint az Eurohypo jelzálogbankban és a brit Jupiter vagyonkezelőben tartott tulajdon részesedésének átértékelése miatt vált szükségessé. A Commerzbank ezeken kívül még jelentős tulajdonrésszel rendelkezik a Heidelberger Druck nyomdagép gyártó vállalatban, a Linde ipari gáz gyártó és gyárépítő fővállalkozóban, a MAN haszongépjármű gyártóban, valamint csekélyebb mértékben a spanyol Santander Central Hispano bankban és az olasz Banca Intesa pénzintézetben, valamint a Generali biztosító társaságban.


A leírás miatt kétmilliárd eurós veszteségre számít a Commerzbank éves mérlegének zárásakor, és emiatt osztalékot sem fizet majd. Az üzemi eredmény tekintetében azonban megelégedésre okot adó adatokra számít a bank vezetése. A harmadik negyedéves rendkívüli tételektől mentes adó előtti nyereség 72 millió euró lett, szemben a Reuters által megkérdezett 24 szakértő 75 millió eurós átlagos becslésével. A második negyedévben még 164 millió euró rendkívüli tételektől mentes adó előtti nyereséget ért el a Commerzbank. A csökkenés a kereskedelmi tevékenység nyereségének visszaesése miatt következett be.


A második negyedévben 274 millió euró, a harmadikban pedig 107 millió euró nyereség jelentkezett a tevékenység után. Szerdán 53,3 millió új részvény kerül nyilvános kibocsátásra, ami a keddi 15,30 eurós árfolyamon mintegy 800 millió eurónak felel meg. Az intézményes befektetőknek szánt kibocsátás főszervezését a Morgan Stanley és a Commerzbank Securities végzi. A részvény árfolyama több mint megduplázódott az idén, messze maga mögött hagyva szektortársai árfolyam alakulását az időről időre felmerülő felvásárlási híresztelések hatására. A Commerzbank kibocsátása számos vezető német pénzintézet hasonló műveleteinek a nyomdokát követi.


Az idén korábban az Allianz és a Münchener Rück is sikeres, több milliárd eurós bevételt hozó kibocsátást hajtott végre saját részvényesei körében. Az elmúlt héten pedig a Depfa Bank bocsátott ki részvényeket 1,3 milliárd euró értékben nemzetközi intézményes befektetőknek. A tőkebevonások annak a felismerésnek a gyakorlati megnyilvánulásai, hogy megemelkedett a tőkepiacok befektetési érdeklődése a német pénzintézeti szektor eszközei iránt, mivel kilábalni látják fél évszázada legsúlyosabbnak tartott gazdálkodási válságából.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik