Belföld

2004. május elsejétől személyi igazolvánnyal utazhatunk az EU-ba

Magyarország részéről az utolsó technikai feltétele is teljesült annak, hogy állampolgárai a jövő év május 1-jén esedékes EU-csatlakozás után útlevél nélkül, csak személyi igazolvány birtokában utazhassanak az unió területén - közölte szerdán a brüsszeli magyar EU-képviselet vezetője.

Balázs Péter nagykövet tájékoztatása szerint a magyar diplomaták pénteken adták át a miniszterek tanácsának illetékes munkabizottságában a Magyarországon jelenleg használatos négyféle személyazonosító igazolvány mintáit, valamint az okmányok biztonsági jegyeit tartalmazó CD-ket.

A tanácsi munkabizottság ugyanilyen mintákat és CD-ket kap a jövőre csatlakozó többi kilenc országtól is, s ezek alapján fogja kiegészíteni az eredeti okmányokat tartalmazó kézikönyvet. Ez utóbbit ezután mind a 25 ország megkapja, remélhetőleg még időben ahhoz, hogy határőrizeti szerveik fel tudjanak készülni a változásra.

A tízek közül már csak három-négy ország adós a mintákkal, és a folyamat várhatóan a jövő év elején lezárulhat. Az EU-ban a tagállamok polgárai egyúttal az unió polgárai is, és ennek alapján a tagországok közötti utazások esetén “alanyi jogon” mentesülnek az útlevél használatának kötelezettsége alól. Ez még olyan esetekben is érvényes, ha harmadik országból érkeznek valamelyik tagállam területére: ott ekkor is csak személyi igazolványt kell felmutatniuk (bár az eredeti úticél miatt ilyenkor természetesen az útlevél is náluk van).

Ez a rendszer értelemszerűen az újonnan csatlakozó tagállamok egymás közötti viszonyában is ugyanígy érvényes lesz , sőt területileg kiegészül Norvégiával és Izlanddal is, amelyek ugyancsak részesei a schengeni megállapodásnak. Maga a határellenőrzések schengeni rendszere ugyanakkor továbbra is fennmarad az új és a jelenlegi tagországok közötti határokon mindaddig, amíg az előbbiek nem válnak teljes jogú Schengen-tagokká. Ez legkorábban 2006 végén vagy 2007 elején várható.

A schengeni övezeten még kívül lévő jelenlegi EU-tagállamok közül ugyanilyen szabályok érvényesek Svédországra, ezzel szemben a Nagy-Britanniába és Írországba tartó utazóknak továbbra is ajánlatos lesz magukkal vinniük az útlevelüket. A tagállamok polgárainak az unión belüli utazásaihoz természetesen változatlanul érvényes lesz az útlevél is. Ezen és a hivatalosan elismert, illetve nyilvántartásba vett személyazonosító igazolványokon kívül azonban más okmányok – például jogosítvány – nem használhatók.

Jelenleg nincs olyan uniós tagállam, ahová magyar állampolgárok csak személyi igazolvánnyal utazhatnának. Az EU-n kívül is csak akkor tehetik meg ezt, ha Svájcba, Horvátországba vagy Szlovéniába tartanak (az előbbi két esetben azonban csak kártya típusú igazolvánnyal). Korábban folytak tárgyalások arról, hogy kétoldalú alapon egyes uniós tagországokkal is bevezetnék ezt a rendszert, ehhez azonban az EU miniszteri tanácsa nem járult hozzá. Állásfoglalása szerint ugyanis a viszonosság csak tagállamok esetében alkalmazható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik