Belföld

Mi lesz a budapesti boltokkal?

Ismét napirendre került több ezer budapesti kisbolt ügye. Az önkormányzatok januárban indoklás nélkül felmondhatnak a bérlőnek.

Egy 1993-ban született törvény szerint, az önkormányzati tulajdonban lévő, vállalkozási célú bérleti helyiségek bérlőinek tíz évig nem lehet felmondani. A törvényt 1994 január elsején vezették be, jövőre, január 1-jén tehát akár indoklás nélkül felmondhatnak a bérlőknek, amennyiben a díjat túl alacsonynak tartják – írja keddi számában a Népszava. Az önkormányzatok csak elővásárlási jogot és egyéves felmondási időt kötelesek biztosítani, cserehelyiséget nem.

Mi a tét?

A bérleti díjak piaci szintre emelkedése Budapesten egyes források szerint 10-15 ezer, mások szerint több mint 20 ezer fővárosi vállalkozót is érinthet, ennyi iparos és kereskedő dolgozik ugyanis önkormányzati tulajdonban lévő helyiségekben.

Saját hatáskörben

A lapnak Király Péter, a Városháza vállalkozási ügyosztályának vezetője nyilatkozott. Mint elmondta: egységes fővárosi díjemelés nem lesz, erről az egyes önkormányzatok döntenek. A lap szerint jelenleg csak a XIII. kerület önkormányzata kíván új, a korábbinál magasabb díjakat szabni: a testület rendelete alapján – a helyiség fekvését és a benne folytatott tevékenység jellegét figyelembe véve – emelnék a díjakat. A díjemelés pontos mértékét nem határozták meg – ez tehát esetenként eltérő lenne.


Ha rendszertelenül vagy keveset fizet

Ha már a XIII. kerület: az Angyalföldi Vagyonkezelő Rt. vagyonhasznosítási igazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzat tulajdonában levő 1800 üzlethelyiségből 1010-et érint a moratórium lejárta, de csak 391 bérlővel tárgyalnak majd a szerződés módosításáról. Ennek oka lehet a rendszertelen fizetés, az irreálisan alacsony bérleti díj, a lakosságot zavaró tevékenység.


A január elsejével nehéz – piaci – helyzetbe kerülő vállalkozók és e csoport ügyfélkörének az érdekében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Józsa István MSZP-s képviselővel közösen kidolgozott ugyan egy indítványt, amely a lakástörvény módosításával bevezetné az előbérleti jog intézményét, a szabadáras helyiségekben nagy fantáziát látó önkormányzatok, és így a Belügyminisztérium azonban aligha támogatnak egy ilyen rendeletet.


Drasztikus árnövekedés


A Népszava idézi Vadász Györgynek, a kamara gazdasági bizottsága vezetőjének egyik rádiónyilatkozatát, mely szerint a díjak várhatóan drasztikusan nőni fognak. Vadász szerint az új helyzet éppen azokat a bérlőket – példának okáért a cipőjavítókat, a műszerészeket, a fodrászokat – érintené súlyosan, akiknek a munkájára égető szükség van a szerényebb jövedelmű városlakók körében. A kamara éppen ezért folyamatosan tárgyal a kerületi önkormányzatokkal.

Steiner Pál V. kerületi polgármester korábban a kérdésről úgy nyilatkozott, hogy elsősorban a nem rendeltetésszerűen használt üzlethelyiségek, a helyenként rendkívül alacsony bérleti díjak sértették a helyhatóságok érdekeit, az üzletet rendeltetés szerint használó és jól fizető bérlőket azonban nem fenyegeti a kilakoltatás veszélye. A polgármester a Napi Gazdaságnak korábban kifejtette: a helyiségekbe telepített saját berendezésekkel mint értéknövelő beruházásokkal az önkormányzatoknak el kell számolniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik