Belföld

Leállt a paksi 1-es blokk – tart az újraindítás

Keddre virradóra, az éjszaka folyamán le kellett állítani a Paksi Atomerőmű 1-es blokkját meghibásodás miatt; délelőtt a javítást követően megkezdődött az újraindítás - jelentette be a műszaki vezérigazgató-helyettes az erőmű keddi sajtótájékoztatóján Pakson.

“Egy biztonsági szelep terhelő mágnese meghibásodott, ezt a mágnest cserélte ki a karbantartó személyzet” – ismertette Hetzmann Albert. Hozzátette: ezzel párhuzamosan más olyan beavatkozásokat is elvégeztek, amihez blokkleállítás, vagy terheléscsökkentés szükséges.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató-helyettes elmondta: a biztonsági szelep a primerköri túlnyomás ellen védő berendezés, a szelep nyitását két mágnes vezérli, ezek egyike is elegendő lenne a biztonsági funkció fenntartásához.

“A jelenleg érvényes üzemeltetési szabályzatok megkövetelik (…), hogy száz százalékos funkcióképesség álljon fenn” – fűzte hozzá. A tájékoztatás szerint az esemény a négyfokozatú ABOS (Atomerőművek Biztonsági Osztályba Sorolása) skálán kettes besorolást kapott.

A vezérigazgató-helyettes az április 10-11-i üzemzavar helyreállítás programjának jelenlegi állásáról szólva ismertette: az elmúlt héten a karbantartókkal elvégezték a tisztítótartály környezetében az 1. számú akna gammadózis-teljesítményének mérését.

A szakember szerint az adatok – amelyek az előzetes becslések alatti értéket mutattak -, a megközelítés lehetőségeinek tisztázásához, az elhárítási munkálatok majdani megkezdésekor az akna felett dolgozók biztonságához szükségesek. Hetzmann Albert beszámolt arról is, hogy az üzemzavar felszámolásával megbízott orosz TVEL cég szakértőivel az elmúlt héten folytatott tárgyalások során műszaki részletkérdésekben születtek döntések.

Az erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: egyes feladatok megoldására műszaki alternatívák léteznek, ezek közül választották ki az adott részfeladat kezelésére a legalkalmasabb megoldásokat a tervezők a paksi atomerőmű szakembereivel történt konzultáció során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik